Wil je een houtkachel kopen?

Houtkachel kopen

Wilt u een houtkachel kopen om uw huis te verwarmen? Omdat het zo’n gezellige sfeer in huis geeft? Omdat het goedkoop zou zijn? Beter voor klimaat en milieu?  Dan komt u bedrogen uit.
Er kleven grote nadelen aan het stoken van een houtkachel.

Houtkachel kopen?

Overlast houtrook voor buren
Zo stelde Ipsos vast dat een kwart van de Nederlanders overlast van houtrook door houtstook van buren ervaart [1]. Wilt u een goede buur blijven, dan kunt u beter geen houtkachel aanschaffen maar het geld investeren in het isoleren van uw woning of een échte duurzame verwarming zoals een warmtepomp.

Uw eigen gezondheid
Ook voor uw eigen gezondheid is een houtkachel slecht [2].  De kwaliteit van de lucht in uw woning gaat er op achter uit [3]. Boosdoener is onder meer ultrafijnstof. Dit zijn deeltjes in de lucht die kleiner zijn dan 0,1 micrometer [4].  Deze dringen diep in de longen en bloedbaan door, en zorgen voor negatieve gezondheidseffecten [5]. Onderzoek toont aan dat mensen met bestaande luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen gevoeliger zijn, en meer en eerder klachten kunnen ontwikkelen als zij met (ultra)fijnstof van houtstook in aanraking komen. 

 

Grootste bijdrage aan ultrafijnstof
Houtstook heeft als bron de grootste bijdrage aan ultrafijnstof concentratie in de buitenlucht. De bijdrage bedraagt in 2021 een kwart van de totale uitstoot aan ultrafijnstof door bronnen in Nederland [6,7].  Weliswaar stoten nieuwe houtkachels minder (ultra)fijnstof uit dan oude houtkachels, de groei in het aantal houtkachels doet dit weer te niet.

Ten onrechte voorzien van duurzaamheidslabel
Blokken brandhout die te koop zijn in tuincentra, zijn veelal vooraf in gasgestookte droogkamers gedroogd. Dat kost extra energie. Van houtpellets is de herkomst vaak niet transparant, ook al staat er een keurmerk op. Zo blijkt uit onderzoek van het Environmental Investigation Agency (EIA, september 2022 [8]) dat meer dan tien biomassacentrales en houtpelletfabrieken in vier landen in Oost- en Midden-Europa tienduizenden hele boomstammen uit beschermde bossen als grondstof gebruiken. Deze inputs waren niet alleen geen houtafval, zoals de biomassaindustrie beweert, maar ze waren afkomstig van Natura 2000-gebieden, natuurreservaten en nationale parken. Dit draagt bij aan de vernietiging van de laatste oerbossen in Europa. Ook het ICIJ (International Collective of Investigation Journalists) heeft in maart 2023 aan het licht gebracht dat veel (brand)hout illegaal wordt geoogst, en ten onrechte van een duurzaamheidslabel zijn voorzien [9].

Kosten
Tijdens de energiecrisis van 2022 zijn de prijzen van houtpellets fors gestegen en in 2023 weer gezakt. De verwachting is dat de prijs op het huidige niveau zal blijven. Of hout stoken goedkoper is dan gasstook hangt sterk af van de temperatuur die men in de woonkamer wil hebben en de frequentie van houtstoken.

This site is registered on wpml.org as a development site.