Biomassaverbranding voor energie is een van de grootste ecologische dwalingen op internationaal en politiek niveau. Het is gebaseerd op een onjuist gepresenteerde voorstelling van zaken. Namelijk dat bosbiomassa klimaatneutraal zou zijn en op die wijze bijdraagt aan de ‘reductiedoelstellingen’.

Position papers overige deelnemers aan Rondetafelgesprek Biomassa op 15 juni 2023:
– dr. Timothy Searchinger, Princeton University (VS) (Link);
– Siim Kuresoo, namens Estonian Fund for Nature, ELF (Link);
– Sanne van der Wal, Somo. Schadelijke houtpellets (Link);
– Peter de Jong, Natuur en Milieu (Link);
– prof Martin Junginger, Universiteit Utrecht (Link);
– Mark Bressers, Nederlandse Emissie autoriteit (Link).

lees verder

Klimaatcrisis valt niet te begrijpen
zonder kennis van de ecologische crisis

door Fenna Swart en Maarten Visschers

Vorige week ontsnapte een van de meest ingrijpende natuurwetten aan vernietiging, in een gelijkspel. De tegenstand kwam vanuit traditionele lobby’s voor intensieve landbouw, bosbouw en visserij met Nederland voorop. Ook in Den Haag sleept een vergelijkbare impasse in het landbouwakkoord. Wetenschappers zeggen het nu al twee decennia: we staan niet voor een ‘klimaatcrisis’, we staan voor een ecologische crisis waarvan de klimaatverandering en de ineenstorting van ecosystemen de belangrijkste manifestaties zijn. Je kunt het een niet oplossen, of zelfs maar begrijpen, zonder de ander.
Niet alleen reduceren maar ook beschermen
Niet alleen maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren zijn van belang (zogenaamde klimaatmitigatie), maar ook maatregelen die ons beschermen tegen de gevolgen van het veranderende klimaat (klimaatadaptatie). Op basis van huidig EU beleid is het waarschijnlijk dat temperaturen zullen blijven stijgen en dat droogte, overstromingen en branden frequenter en meer wijdverspreid zullen worden. Vanzelfsprekend zijn biodiverse bossen beter bestand tegen dergelijke verstoringen dan boomplantages en aangeplante monoculturen.
Ondermijning van belangrijkste klimaatdoelstelling
De drastische achteruitgang van koolstofopslag in de Europese bossen is voor een groot deel te wijten aan de significante toename van houtkap in afgelopen decennium. Ongeveer de helft van het gekapte hout in de EU wordt verbrand voor energie. Op basis hiervan kunnen we concluderen dat Europa’s energie-afhankelijkheid van biomassa een ondermijning vormt van de belangrijkste klimaatdoelstelling om emissies te verminderen.

lees het volledige artikel op BNNVARA

Relevante artikelen

Scherpe kritiek op verbranden ‘klimaatneutrale’ biomassa: ‘Doorgaan is echt dramatisch’

door Edwin Timmer

Duurzaam beheer van bossen lost het klimaatprobleem van biomassaverbranding niet op. Of houtpellets een duurzaamheidscertificaat dragen of niet: bij het opstoken ervan duurt het tientallen jaren tot misschien wel eeuwen voordat de CO2 uit de verbrande bomen weer in nieuw bos is opgenomen.
Dat stelde de Amerikaanse wetenschapper Tim Searchinger van de vooraanstaande Princeton Universiteit donderdag in de Tweede Kamer tijdens een rondetafelgesprek over biomassa. ,,In de strijd tegen klimaatverandering kunnen we ons die extra CO2-uitstoot niet veroorloven”, waarschuwt Searchinger. Ergo: stop met alle biomassaverbranding.
De Amerikaanse bijdrage is opvallend, omdat het scherpe kritiek betekent op de Europese Commissie en op D66-minister Rob Jetten van Klimaat. Zowel Brussel als Den Haag zien in een goede certificering juist een geitenpaadje om toch op duurzame wijze biomassa te blijven gebruiken. De oorlog in Oekraïne heeft die Brusselse wens nog eens extra vergroot.

lees het volledige artikel op AD

Biomassa straks misschien weer uit den boze?

door Kleis Jager

Geen cent zou klimaatminister Jetten nog besteden aan het opstoken van ‘houtige biomassa’. Toch is het einde van deze fel omstreden praktijk nog lang niet in zicht. Donderdag bespreken specialisten in de Tweede Kamer hoe het verder moet.Het leek in het debat over klimaatverandering een uitgemaakte zaak: biomassa, meenden vriend en vijand, dat ken echt niet. Stapels bomen die die ver weg zijn gekapt om te worden verbrand in Nederlandse centrales, hoe onzinnig is dat? 
Houtige biomassa werd het symbool van een beleid dat door de fixatie op klimaatdoelen lijkt te vergeten dat het allemaal was begonnen om het behoud van de rijkdommen van de planeet.
Er kwam steeds meer kritiek op het principe dat de CO2 die vrijkomt bij de verbranding van biomassa niet wordt meegetld in de nationale uitstoot. Het argument hiervoor is dat die CO2 wordt opgenomen door de aanplant van nieuwe bomen en gewassen. 
Maar hierbij wordt niet meegerekend dat die opname 30 tot 50 jaar duurt. Iets wat je in luttele minuten verbrandt, is niet vergelijkbaar met wat tientallen jaren kost om te groeien. 

lees het volledige artikel op De Telegraaf