Nieuwsbrief 10 september 2024

Beste natuurvriend en nieuwsvolger van Comité Schone Lucht,

Een prangende vraag die ons al enige tijd bezighoudt:

‘’Waar blijft de uitspraak over de natuurvergunning Vattenfall!?”

Na 1,5 jaar is er in ons hoger beroep tegen de vergunning van Vattenfall nog steeds geen uitspraak van de Raad van State. Dit terwijl de zitting (over het hoger beroep tegen de omgevings- en natuurvergunning van de biomassacentrale Diemen van Vattenfall bij de Raad van State)  ruim 1.5 jaar geleden plaatsvond, namelijk op 21 februari 2023.

Hoe zit het ook alweer?

Nu ruim een jaar geleden, was het groot nieuws. De Raad van State vernietigde de omgevingsvergunning (deel 1 van het beroep) op 30 augustus 2023. Een grote overwinning. Niet alleen voor ons, de natuurorganisaties die hier jaren voor streden. Maar vooral voor de natuur, onze bossen en schone lucht. Maar… over het hoger beroep tegen de natuurvergunning (deel 2) heeft de Raad van State, nu meer dan 1.5 jaar na de rechtszitting en 3 jaar na het indienen van het beroep, nog steeds geen uitspraak gedaan.

Waar gaat het beroep over?

Het hoger beroep gaat onder meer over de effecten van biomassastook op de natuur zoals de zogenaamde latente (onbenutte) stikstofruimte in de bestaande natuurvergunning. Vanwege de stikstofnoodtoestand in Nederland dient er geen extra stikstof te worden uitgestoten, dus ook niet door nieuwe biomassacentrales. Maar hier zijn de meningen over verdeeld. Om deze reden hebben MOB, Natuurmonumenten ism Comité Schone Lucht op 14 juli 2021 een hoger beroep ingediend tegen de vergunningen. Dat wil zeggen ruim 3 jaar geleden. Dit is een extreem lange periode, ook in de rechtspraak. Voor een hoger beroep bij de Raad van State staat een redelijke termijn van maximaal 2 jaar. Met speciale redenen mag daarvan worden afgeweken. Kennelijk zit de Raad van State zwaar met deze uitspraak in haar maag. De vraag is waarom?

Waarom nog steeds geen uitspraak?

De termijn is nu reeds met een jaar overschreden. Welke redenen de Raad van State voor dit uitstel heeft, is onduidelijk. Hier worden desgevraagd door CSL geen mededelingen over gedaan anders dan dat ‘het druk’ is. Wat we wel weten is dat ook de Raad van State (net als pers en media, de wetenschap, samenleving en de minister) al meerdere keren aan Vattenfall heeft gevraagd wat de plannen zijn.

Gaat Vattenfall door met de grootste biomassacentrale bouwen of niet?

Comité Schone Lucht kan een aantal verklaringen bedenken waarom er nog steeds geen uitspraak is. Als Vattenfall ervan af zou zien, dan zou de Raad van State geen uitspraak hoeven te doen. Maar Vattenfall geeft al 5 jaar hetzelfde onduidelijke antwoord ‘’We maken een pas op de plaats’’, ‘’we zetten het even in de ijskast’’. Kortom, geen duidelijkheid en geen besluit.

Mocht Vattenfall aangeven na jarenlang strijd met bovengenoemde natuurorganisaties af te willen zien van de bouw voor de grootste biomassacentrale, dan hoeft de Raad van State geen uitspraak meer te doen. Dit zou voor de Raad van State mogelijk gunstig zijn omdat de uitspraak een precedentwerking zal hebben voor ook andere lopende stikstofzaken.

Het uitstelgedrag van de Raad van State roept wel ongewenste vraagtekens op over de geclaimde (politieke) onafhankelijkheid. Feit blijft uiteraard dat de Raad van State gewoon haar werk moet doen en niet haar oor moet laten hangen naar de overwegingen van een multinational.

De komende weken worden spannend! Volg ons, via onze site en/ of Twitter & LinkedIn voor het laatste nieuws en updates.

We kunnen dit werk alleen voortzetten met jouw hulp: ondersteun ons werk voor schone lucht!

Comité Schone Lucht wordt niet gesponsord door de Postcodeloterij, overheid, etc. en wil dat ook niet. We opereren onafhankelijk, vanuit een belang en een doel, namelijk: naar schone lucht als grondrecht en de bescherming en uitbreiding van bossen & biodiversiteit, en dus tegen de biomassa-industrie.

Steun onze acties!

De Stichting Comité Schone Lucht heeft ANBI status. Mocht het voor je belangrijk zijn dat je jouw gift aan de stichting kunt aftrekken van de belasting, dan kun je ons ook steunen door middel van een speciaal formulier van de belastingdienst. Meer informatie vindt u hier.

Klik hier om te doneren

Sluit je aan. Alle expertise is welkom.

Dank voor je support en ondersteuning!

Team Comité Schone Lucht

Contact voor de pers:

Fenna Swart | Voorzitter Comite Schone Lucht (Clean Air Committee) 

T. +31 (06) 415 14330 | E: fennaswart25@gmail.com | W: www.comiteschonelucht.nl