Publicaties en Nieuws

Het Comité publiceert veel opiniestukken in oa. Trouw, de Volkskrant, De Telegraaf, Het Parool etc.

Marlene Stocker and Mirko Paradiso (16 november 2021) EURACTIV
EURACTIV.com – NGO’s ‘set fire’ to protest use of forest biomass
On Monday (November 15) a group of activists gathered in front of the European Parliament in Brussels to protest against production of bioenergy in Europe by burning wood.

Teija Sutinen (15 november 2021) Helsingin Sanomat
Helsingin Sanomat – Brysselissä mieltään osoittaneet aktivistit haluavat lopettaa puun polton: ”Miten Suomi voi ylpeillä metsillään, kun niitä tuhotaan koko ajan?”
HJärjestöjen mielestä EU-maiden ei pitäisi investoida polttoon perustuvaan uusiutuvaan energiaan. Suomalainen metsänhoito ei saa kiitosta.

Fenna Swart (13 november 2021) Winya’s Week
Winya’s Week – Biomassasubsidies glippen door de mazen van de wet (Read in English)
Het heeft er alle schijn van dat niet alleen in Glasgow maar ook in Den Haag en Brussel de energie-industrie aan de knoppen zit. Frans Timmermans, verantwoordelijk voor de EU-richtlijn Hernieuwbare energie, liet deze week vanuit Glasgow weten: ‘Biomassa moet deel uit blijven maken van onze toekomstige ‘duurzame’ energiemix in Europa.’

Fenna Swart en Maarten Visschers (5 november 2021) De Telegraaf
Opinie De Telegraaf – Pact tegen ontbossing, maar kaalkap gaat door (Read in English)
Op de Klimaattop in Glasgow is afgesproken om voor 2030 de ontbossing te stoppen. Een positieve stap, vinden Fenna Swart en Maarten Visschers. „Maar het betekent ook dat onze leiders zichzelf nog zo’n tien jaar geven om ontbossing en biomassaproductie voort te zetten.”

Fenna Swart, Maarten Visschers en Johan Vollenbroek (20 september 2021) De Volkskrant
Opinie De Volkskrant – Om klimaatdoelen te halen moet Europa stoppen met verbranding van biomassa
Laat het Nederlandse kabinet woensdag aankaarten in Brussel dat de verbranding van hout uit Europese bossen de uitstoot van broeikasgassen juist verhoogt. Daarom moet de richtlijn voor hernieuwbare energie aangepast worden.

Fenna Swart (27 augustus 2021) Trouw
Opinie Trouw – Stoppen met CO2-uitstoot betekent stoppen met stoken van biomassa
We maken ons grote zorgen over bosbranden, terwijl we natuur en klimaat schaden door het grootschalig verbranden van bomen als biomassa onder het mom van duurzaamheid, schrijft Fenna Swart, directeur Comité Schone Lucht NL en verbonden aan de Universiteit Leiden.

Fenna Swart (14 juli 2021) De Telegraaf
Opinie De Telegraaf – Timmermans slaat de plank mis met biomassa
Woensdag publiceert de Europese Commissie een megapakket aan nieuwe klimaatwetten om de, volgens Frans Timmermans, ‘lang begeerde start’ te maken met de Europese Green Deal. De schijnwerpers richten zich vooral op bosbiomassa. Fenna Swart vindt dit dubieus.

Fenna Swart, Wolfgang Richert en Mary Booth (14 juli 2021) Het Parool
Opinie Het Parool – Gebruik biomassa uit bos is verre van duurzaam
Vandaag bepaalt Brussel of de Europese Unie biomassa uit bossen gaat inzetten om haar koolstofreductiedoelstelling te halen. Fenna Swart, Wolfgang Richert en Mary Booth zijn tegen.

Fenna Swart, Maarten Visschers en Johan Vollenbroek (18 mai 2021) De Telegraaf
Opinie De Telegraaf – Duurzaamheidscampagne is miljardenindustrie
Het verschepen van miljoenen tonnen houtpellets voor biomassastook heeft niets met duurzaamheid te maken, stellen Fenna Swart, Maarten Visschers en Johan Vollenbroek: de Nederlandse miljardenfinanciering heeft geleid tot winstmaximalisatie van de biomassahandel. 

Milena Holdert en Karin Brans (8 maart 2021) NOS Nieuwsuur
NOS Nieuwsuur – Jesse Klaver onder vuur over biomassa
Fenna Swart, oud politica voor de partij in Amsterdam, sprak Klaver er vanavond op aan. Haar werd als partijlid eerder de mond gesnoerd en ze begrijpt niet dat GroenLinks zich niet harder maakt voor sluiting van de centrales.

Fenna Swart en Maarten Visschers (14 oktober 2020) Volkskrant
Opinie Volkskrant – Bij Economische zaken zit de pro biomassalobby aan tafel  
Vandaag vindt een rondetafelgesprek plaats bij het ministerie van Economische Zaken, naar aanleiding van het SER-advies over biomassa. Een opzetje vooral van en voor belanghebbenden in de biomassa-industrie, betogen Fenna Swart en Maarten Visschers.

Fenna Swart, Johan Vollenbroek, Bert Kool en Maarten Visschers (20 april 2020)
Opinie Vrij Links – Massale bomenkap voor een papieren werkelijkheid
De wereld zit op slot vanwege het snel om zich heen grijpende Coronavirus. Een schrikbarende ontwikkeling die minimaal noopt tot bezinning. Een ander virus dat zich razendsnel verspreidt is het ‘biomassavirus’. Ontstaan door de grote pot met subsidiegeld van de overheid voor biomassa. Maar daar waar Nederland tegensputterend tot stilstand komt, gaat het biomassavirus door. Met als voorlopig dieptepunt, volgens Fenna Swart, Johan Vollenbroek, Bert Kool en Maarten Visschers, een opmerkelijk en misleidend nieuwsbericht van NOS Nieuws.

Interview met Fenna Swart (maart 2021)
Artikel Clintel – Het biomassadossier
Bomen kappen, verschepen en opstoken om het klimaat te redden. Hoe kon  
dit idee zo lang standhouden? Fenna Swart, voorzitter van het Comité Schone  Lucht geeft haar kijk op de zaak. ‘Een kind kan begrijpen dat het raar is om bomen te verbranden om het klimaat te redden’, zegt Fenna Swart, voorzitter van de Stichting Comité Schone Lucht. ‘Het uitgangspunt is al verkeerd: we gaan bomen planten in een productiebos, dat groeit weer lekker aan en neemt alle koolstof die is verbrand, weer op.’ ‘Maar in de praktijk werkt dat natuurlijk helemaal niet zo.

Fenna Swart, Maarten Visschers en Johan Vollenbroek( 4 december 2020)
Opinie Algemeen Dagblad – Oerbos verdwijnt voor NL biomassacentrale
‘De afname van oerbos door kaalkap in Estland is nu al 14 procent’. Twee weken geleden stuurden wij, namens 65 natuurorganisaties uit binnen- en buitenland en ruim 22.000 Nederlanders, een brandbrief naar minister Wiebes om het afbouwpad voor subsidies voor biomassa te concretiseren. Hierin stelden wij dat ‘Nederlandse stimuleringssubsidies misstanden in het buitenland veroorzaken’. Graanul Invest, Europa’s grootste houtpelletproducent, reageerde middels brieven naar de pers en naar ondergetekenden’

Fenna Swart en Martin Luiga (15 oktober 2019)
Opinie Parool – Houtverbranding is totaal niet duurzaam
De bouw van biomassacentrales draait uit op een houtkoorts die over de hele wereld zorgt voor ontbossing. Dat komt door de manier waarop het kabinet invulling geeft aan de energietransitie. We gaan van het gas af, maar we gaan niet echt over op duurzame energie: in plaats van aardgas of kolen worden straks scheepsladingen vol hout verbrand. Dat gebeurt bij Diemen, waar energie­bedrijf Vattenfall de grootste biomassacentrale van Nederland wil bouwen en daarvoor honderden miljoenen aan subsidiegeld aanvraagt.

Fenna Swart en Jildert Huitema (27 maart 2019)
Opinie – het Parool – Biomassacentrales zijn niet schoner
Het kabinet heeft besloten dat Nederland in 2030 49 procent minder CO2 moet uitstoten. Er wordt al maanden gesproken over een Klimaatakkoord dat dit doel dichterbij moet brengen. Maar wat men voor het gemak vergeet, is dat minister Eric Wiebes intussen een rokend klimaatmonster heeft geschapen. Met honderden miljoenen euro aan subsidie dreigt Nuon onder de rook van Amsterdam de grootste biomassacentrale van Nederland te bouwen. Die zal hout voor de stadsverwarming verbranden. Met subsidie.

Fenna Swart en Maarten Visschers (28 januari 2021)
Vattenfall duurzaam? Dan moet het stoppen met biomassaverbranding in   Diemen Vattenfall voert een duurzaamheidscampagne. Dan moet het stoppen met de biomassaverbrandingscentrale in Diemen. Energiebedrijf Vattenfall wil binnen één generatie fossielvrij zijn, tenminste dat beweert het bedrijf. Nederland (en Europa) wordt overspoeld met reclame hierover. Desondanks wil het bedrijf per 1 juli 2024 in Diemen een grote houtgestookte centrale van 120 MW in werking hebben.

Fenna Swart, Maarten Visschers en Johan Vollenbroek (20 november, 2020)
Opinie – Joop VARA: Kappen van oerbossen voor Nederlandse biomassa is géén ‘fake-nieuws’
Kappen van oerbossen voor Nederlandse biomassa is géén ‘fake-nieuws’. Wij kunnen onze weg naar een schoner klimaat niet plaveien met houtverbranding. Daarbij is het niet de rol van de overheid om koste wat kost multinationals te ondersteunen

Fenna Swart en Martin Luiga (5 november, 2019)
Opinie, Trouw – Stop snel met subsidies voor biomassa (5 november 2019)
Het zal niemand verbazen dat de recente klimaat- en energieprognose aantoonde dat het kabinet niet genoeg doet om de CO2-uitstoot in 2020 met 25 procent te verminderen. In reactie kondigde minister Wiebes afgelopen vrijdag een ­extra subsidieronde aan voor projecten op het gebied van duurzame energie, ook biomassa. Een verkeerde stap met mogelijk rampzalige gevolgen.

Fenna Swart, Maarten Visschers en Johan Vollenbroek (4 november, 2020)
Minister Wiebes blijft om de hete brij heendraaien bij biomassa
Ruim 2,5 jaar lukte het minister Wiebes om Oost-Indisch doof te blijven voor de steeds luider klinkende protesten in binnen- en buitenland tegen het opstoken van houtige biomassa voor het opwekken van energie. De minister verwees steeds naar aankomende onderzoeken en rapporten. Vanaf de onderhandelingen over het nieuwe klimaatakkoord, begin 2018, bleek biomassa al een heet hangijzer. 

Fenna Swart (17 februari 2021)
Opinie, Wynia’s week – Stop de Biomassaverbranding!
Waar is toch ons gezonde verstand gebleven als het gaat om klimaatbeleid? Wetenschappelijk gezien is allang duidelijk dat we geen bossen moeten verstoken om energie op te wekken. Burgers zijn klaar met de gesubsidieerde verwoesting van natuur, biodiversiteit en het verpesten van luchtkwaliteit. En toch blijven politici dubben en bedrijven, die profiteren van ons belastinggeld, ons zand in de ogen strooien. Zal in Den Haag en Brussel eindelijk het verstand zegevieren?

Fenna Swart, Maarten Visschers en Johan Vollenbroek (20 januari 2021)
Opinie, de Telegraaf – ’Hoe duurzaam zijn de intenties van Vattenfall?’
Energiereus Vattenfall claimt ’binnen een generatie fossielvrij’ te zijn. Deze duurzaamheidscampagne staat volgens Fenna Swart, Maarten Visschers en Johan Vollenbroek haaks op de bouwplannen van het bedrijf voor de grootste biomassaverbrandingscentrale in Diemen.

Fenna Swart (11 jul. 2020)
Opinie, De Telegraaf – ’Duurzaamheidssprookje kost miljarden subsidie’
Het juiste antwoord op de vraag of we zouden moeten stoppen met biomassa is ja. Houtstook voor energie is foute boel. Dit is feitelijk ook de conclusie van het SER-advies dat deze week verscheen over de beschikbaarheid en duurzaamheid van biomassa. Biomassa moet, volgens de SER, niet meer worden ingezet voor energie, maar slechts voor de chemie en als grondstof voor materialen. Concreet betekent dit dat het kabinet niet anders kan dan direct stoppen met de houtstooksubsidies.

Fenna Swart, Mischa Meerburg (23 apr. 2020)
Opinie, De Telegraaf ’Energieplan Amsterdam absurd en groenvijandig’
Amsterdam heeft besloten de klimaatneutrale ’donut-economie’ te omarmen en gas in te ruilen voor biomassa-energie. Tot afgrijzen van Mischa Meerburg en Fenna Swart: „Miljarden gaan letterlijk in rook op. Amsterdam zadelt Nederland op met een nog grotere CO2-schuld.”

Fenna Swart en Olof van de Gaag/ Debat – Spijkers met Kop[en (5 december 2020)
https://www.nporadio2.nl/podcasts/spijkers-met-koppen
Fenna Swart, voorzitter van het Comité Schone Lucht en Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie gaan in debat over biomassa.

Fenna Swart en Jesse Klaver/ Debat NPO1 Nieuwsuur (8 maart 2021)
Artikel, NOSnieuws, Fenna Swart in debat met Jesse Klaver
Uitzending Nieuwsuur debat Fenna Swart en Jesse Klaver
Fenna Swart, oud politica voor de partij in Amsterdam, sprak Klaver er vanavond op aan. Haar werd als partijlid eerder de mond gesnoerd en ze begrijpt niet dat GroenLinks zich niet harder maakt voor sluiting van de centrales.Ook de helft van alle GroenLinks-kiezers (42 procent) wil de biomassacentrales onmiddellijk sluiten, blijkt uit Ipsos-onderzoek in opdracht van Nieuwsuur. Fenna Swart: “Ik spreek u aan op uw standpunt. Luistert u naar de kritiek?”