Persbericht, 13 november 2024

Op donderdag, 14 november, vindt een belangrijke hoorzitting over biomassa plaats in een langlopend proces bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, aangespannen door het Nederlandse Comite Schone Lucht i.s.m. zes internationale natuurgroepen uit Portugal, Duitsland, Zweden, Polen, Estland en Roemenië.* De natuurcoalitie heeft de zaak aangespannen tegen de Europese commissie en verzoekt het Hof om nietigverklaring van het besluit inzake opname van biomassa in de Duurzame Financiële Taxonomie (Sustainable Finance Taxonomy, SFT).

De Europese Commissie staat bio-energie (verbranding van bosbiomassa voor energie) toe onder de EU Duurzame Financiële Taxonomie (Sustainable Finance Taxonomy, SFT). De rechtszaak die donderdag 14 november plaatsvindt in Luxemburg is een vervolg op de rechtszaak die zij in 2022 aanspande tegen dezelfde Europese Commissie over deze opname waardoor biomassa tot op heden als groen en duurzaam wordt gekwalificeerd en als zodanig in aanmerking komt voor miljarden aan overheidssubsidies (22 miljard per jaar in totaal in de EU). In Nederland gelden hiervoor de zogenaamde Stimulering Duurzame Subsidies (SDE) die voor wat betreft de bestaande, grote en langlopende biomassacentrales nog gelden.

Geen garantie voor uitstootvermindering

Volgens de natuurcoalitie is deze kwalificatie niet op wetenschap gebaseerd. Evenzo garanderen criteria voor bosbouwprojecten niet dat ze zullen helpen de emissies te verminderen in overeenstemming met wat de SFT-verordening vereist.

Belangrijkste gevolgen

De hoorzitting morgen zal plaatsvinden in de context van Klimaat en Bio-energie. Een zaak die niet alleen grote gevolgen kan hebben voor deze zaak, maar ook voor andere lopende zaken op het gebied van klimaat en energie bij het Europees Hof. De internationale natuurcoalitie dagen de Europese Commissie voor de rechter in een langlopend proces waar ze hun zaak zullen bepleiten via een mondelinge hoorzitting. Ze zullen enkele van de meest onverdedigbare standpunten van de Commissie bespreken.

Onverdedigbare standpunten EU Commissie

De EU promoot het verbranden van bosbiomassa als zgn “nul-emissie”-energie in de Europese richtlijn hernieuwbare energie (RED). Hierdoor is, volgens Comite Schone Lucht, de bos- en kaalkap in Europa en daarbuiten en de industriële verbranding hiervan in Europese landen, waaronder Nederland, significant gestegen. Tegelijkertijd wordt het vermogen van de EU om haar klimaatdoelstellingen te halen sterk ondermijnd (zie onder: Claim Natuurcoalitie).

* Deinternationale natuurcoalitie bestaat uit Comite Schone Lucht (NL), Robin Wood(Germany), Protect the Forest (Sweden), ZERO-Associação Sistema TerresteSustentável (Portugal), Association Workshop for All Beings (Poland), SaveEstonia’s Forests (SEF) (Estonia), 2Celsius (Romania)

Contact voor pers:

Fenna Swart, voorzitter Comité Schone Lucht | +31 (0)6 415 14 330.

Informatie over de hoorzitting

De hoorzitting start op 14 november om 09:30 uur in de Grand-Salle van het Themis-gebouw bij het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg. We staan u graag te woord.

Claim natuurcoalitie (verzoekers):

Verzoek om nietigverklaring van besluit EU Commissie inzake opname biomassa in SFT.

Besluit van de EU Commissie voor opname van bio-energie in de Duurzame Financiële Taxonomie (Sustainable Finance Taxonomy, SFT) is ongeldig en dient derhalve NIETIG verklaard te worden.

Het besluit is ongeldig op basis van volgende gronden.

A. Fouten in het recht en kennelijke beoordelingsfouten met betrekking tot de criteria voor het bepalen wanneer een activiteit een substantiële bijdrage levert aan de beperking van klimaatverandering.

A.1 Fouten in het recht en kennelijke beoordelingsfouten bij het oordeel dat de taxonomieverordening slechts enige verbetering vereiste ten opzichte van een normale basislijn, in plaats van een substantiële bijdrage aan de vermindering van broeikasgasemissies en het bereiken van de temperatuurdoelstelling van de Overeenkomst van Parijs.

A.2 Fouten in het recht en kennelijke beoordelingsfouten met betrekking tot de vereisten om kwantitatieve criteria of drempels vast te stellen en voor criteria die gebaseerd moeten zijn op doorslaggevend wetenschappelijk bewijs en het voorzorgsbeginsel.

B. Fouten in het recht en kennelijke beoordelingsfouten met betrekking tot de vrijstelling van klimaatbatenanalyse voor bosgebieden van minder dan 13 ha in de criteria voor substantiële bijdrage aan klimaatveranderingsbeperking.

C. Fouten in het recht en kennelijke fouten van beoordeling met betrekking tot de criteria om te bepalen wanneer een activiteit geen significante schade toebrengt aan de aanpassing aan klimaatverandering.

D. Fouten in het recht met betrekking tot de criteria om te bepalen wanneer een activiteit geen significante schade toebrengt aan de transitie naar een circulaire economie.

E. Fouten in het recht met betrekking tot de criteria om te bepalen wanneer een activiteit geen significante schade toebrengt aan de mitigatie van klimaatverandering.

F. Fouten in het recht en kennelijke beoordelingsfouten met betrekking tot de criteria om te bepalen wanneer een activiteit geen significante schade toebrengt aan de bescherming en het herstel van biodiversiteit en ecosystemen.

G. Beoordelingsfouten bij het oordeel dat de mitigatie-TSC voor bosbio-energieactiviteiten toereikend zijn om te bepalen dat een activiteit een substantiële bijdrage levert aan de mitigatie van klimaatverandering.

G.1 Fouten in het recht en kennelijke beoordelingsfouten met betrekking tot de ontoereikendheid van de criteria voor “besparingen van broeikasgasemissies” om de bijdrage van bosbio-energieactiviteiten aan klimaatverandering te waarborgen mitigatie.


Houdt onze berichten in de gaten! Volg ons, via onze site en/ of Twitter & LinkedIn voor het laatste nieuws en updates:


We kunnen dit werk alleen voortzetten met jouw hulp: ondersteun ons werk voor schone lucht!

Comité Schone Lucht wordt niet gesponsord door de Postcodeloterij, overheid, etc. en wil dat ook niet. We opereren onafhankelijk, vanuit een belang en een doel, namelijk: naar schone lucht als grondrecht en de bescherming en uitbreiding van bossen & biodiversiteit, en dus tegen de biomassa-industrie.

Steun onze acties!


De Stichting Comité Schone Lucht heeft ANBI status. Mocht het voor je belangrijk zijn dat je jouw gift aan de stichting kunt aftrekken van de belasting, dan kun je ons ook steunen door middel van een speciaal formulier van de belastingdienst. Meer informatie vindt u hier.

Klik hier om te doneren

Sluit je aan. Alle expertise is welkom.

Dank voor je support en ondersteuning!

Team Comité Schone Lucht