Volgens de berichtgeving van zowel NOS nieuws als NPO Radio 1 nieuws, neemt de uitstoot van de industrie weer toe in Nederland, in tegenstelling tot Europa. Niet alleen zorgwekkend nieuws, maar ook opvallend. Namelijk, de olifant in de kamer blijft onbenoemd.

In het nieuwsbericht van NOS van NPO1 radio wordt aangegeven dat:

“Grote Nederlandse bedrijven stootten vorig jaar 2,9 procent meer broeikasgassen uit dan het jaar ervoor. Daarmee is een einde gekomen aan de dalende trend die al zeven jaar aanhield, meldt de Nederlandse Emissie Autoriteit (NEA)”

Zover is het bericht duidelijk te volgen. Maar in het vervolg wordt duidelijk dat essentiële zaken onbenoemd blijven:

”Het betreft grote bedrijven in vooral de energiesector en de industrie waaronder Tata Group en RWE’’. De RWE Amercentrale is nu van kolen op 100% biomassa kolen overgeschakeld en RWE Eemshavencentrale op 30% biomassa (en 70% kolen).

Deze laatste zin wordt echter achterwege gelaten en dat is vreemd. De biomassa-industrie stoot naast Tata en Schiphol (de luchtvaart) de meeste broeikasgassen uit. Daarnaast stoot biomassaverbranding meer uit dan steenkool en gas.

De NOS vervolgt met de toelichting dat ‘de daling stagneert doordat er in de winterperiodes weinig zon en wind was’ en dus ’vangen de elektriciteitscentrales dit op door meer aardgas en steenkool te stoken. En dus nog meer uit te stoten van het broeikasgas CO2.

Opvallend (!?)

Waarom wordt in deze berichtgeving van de NOS – over de grootste uitstoters in Nederland – de ‘biomassa-industrie’ niet genoemd?

Dit is vreemd. Namelijk, in 2023 wordt er ca 54 miljard kWh elektriciteit geproduceerd uit windenergie, waterkracht, zonne-energie EN biomassa (bron CBS, 1). Dat is 47% van het totale elektriciteitsverbruik. Dat is hoger dan het percentage in 2022 (40%). Het aandeel biomassa in 2023 in de hernieuwbare energiemix (waarin ook warmte wordt meegerekend) lag op 35-40% (bron CBS, 2).

Geen klein bier dus, zou je zeggen..?

Leidraad van de Raad voor de Journalistiek gaat uit van een paar belangrijke principes, namelijk: “goede journalistiek is waarheidsgetrouw en nauwgezet, onpartijdig en fair, controleerbaar en integer”. De journalistiek laat zich toetsen en gaat op open wijze om met opmerkingen, reacties en klachten”.

Het weglaten van biomassa in de berichtgeving van de NOS is niet nieuw, Stelselmatig wordt in de berichtgeving over hernieuwbare energie of over uitstoot ‘biomassa’ niet genoemd. In de afgelopen jaren hebben wij, namens Comité Schone Lucht, de NOS op aangesproken, via reacties aan de redactie, via de ombudsman en rechtstreeks in brieven aan de hoofdredacteur. In enkele gevallen kregen we een reactie of werd alsnog het woord biomassa toegevoegd.

Om deze reden heeft Comite Schone Lucht vandaag een klacht ingediend bij de Ombudsman. We houden je op de hoogte van het vervolg.

Lees het artikel: nos.nl/artikel/2562651-geen-afname-co2-uitstoot-bij-grote-bedrijven-in-nederland-wel-in-eu-als-geheel