Hout verbranden en de CO₂ opslaan: wie de klimaatplannen van minister Hermans bekijkt, ziet een subsidiepot voor deze techniek. Maar experts zijn kritisch. Bioenergy with Carbon Capture and Storage (BECCS) zorgt volgens hen voor nog méér CO₂-uitstoot en is “zeer schadelijk voor de natuur”.

In de klimaatplannen die minister Hermans presenteerde, is subsidie opgenomen voor een omstreden techniek: het verbranden van biomassa in combinatie met CO₂-afvang en -opslag. Deze methode – bekend als BECCS (Bioenergy with Carbon Capture and Storage) – zou op papier leiden tot ‘negatieve emissies’. Maar volgens wetenschappers en milieuorganisaties klopt dat beeld niet. 

Al in 2017 onderzocht Zembla de biomassa-industrie. Destijds wezen deskundigen erop dat het verstoken van biomassa in de praktijk niet klimaatneutraal is, zoals de redenering luidt. De gedachte dat de CO₂ die vrijkomt bij verbranding weer wordt opgenomen door nieuwe bomen, blijkt op korte termijn niet houdbaar. “Het probleem is dat een bos heel erg langzaam groeit en onze centrales heel erg snel verbranden,” zegt chemicus Martijn Katan.  

Daarnaast is voor het verbranden van biomassa veel hout nodig. Daarvoor vindt op grote schaal kaalkap plaats. Dat gaat ten koste van de natuur en de biodiversiteit, waarschuwt Fenna Swart van Comité Schone Lucht. “Met BECCS wordt nog meer bos verbrand. RWE heeft al aangegeven van 3,5 miljoen ton hout per jaar naar 7,5 miljoen ton te willen gaan. Dat is een ruime verdubbeling.” 

👉 Bekijk hier: https://www.instagram.com/reel/DJo9DnZs7Ez/