Comité Schone Lucht dient samen met Biofuelwatch (VK) handhavingsverzoek in bij NEA
Na ontdekking ‘foute houtimport’ uit Maleisië voor biomassa Nederlandse RWE
Comité Schone Lucht en Biofuelwatch hebben (26 juni 2025) een handhavingsverzoek ingediend bij de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) op basis van nieuw bewijs van illegale houtimport uit Maleisië voor biomassaverbranding in Nederlandse RWE energiecentrales. Met het handhavingsverzoek wordt de NEA opgeroepen om ’handhavend op te treden tegen deze pelletimport uit Maleisië voor Nederlandse RWE centrales onder de bepalingen van de SDE++-regeling’. Daarnaast stelt Comité Schone Lucht dat het bewijs van illegale houtimport, de validiteit van de SDE++-accreditatie van de Nederlandse certificering SBP ‘ernstig ondermijnt en dientengevolge nader onderzocht moet worden op legitimiteit en effectiviteit’.
RWE weigert al jaren de herkomst en hoeveelheden openbaar te maken met betrekking tot de geïmporteerde houtpellets voor biomassaverbranding in de Nederlandse Amer- en Eemshavencentrale. Volgens Eurostat heeft RWE in 2024 190.000 ton houtpellets uit Maleisië geïmporteerd. Slechts twee Maleisische houtpelletfabrieken beschikken echter over een vrijwillige certificering die past binnen het Nederlandse geaccrediteerde systeem die zou moeten garanderen dat het hout afkomstig is van duurzaam beheerde bossen.
Toelichting
Op basis van gegevens van Eurostat importeerde Nederland in 2024 190.985 ton houtpellets uit Maleisië. De import van deze Maleisische pellets loopt in 2025 door. Op basis van cijfers in het jaarverslag van RWE was de vraag naar houtpellets van RWE in 2024 vrijwel gelijk aan de totale Nederlandse import van houtpellets. Dit betekent dat de Maleisische houtpellets verbrand zijn door RWE Nederland, die hiervoor SDE++-subsidies ontvangt. Tot 2027 ontvangt RWE € 2,5 miljard SDE subsidie van de Nederlandse overheid. Een belangrijke voorwaarde voor deze subsidie is dat alle biomassa die RWE gebruikt, voldoet aan de wettelijke duurzaamheidseisen.
Met dit bewijs worden langer bestaande vermoedens bevestigd. Het toont dat Maleisische houtpellets gebruikt voor de Nederlandse markt, gekoppeld zijn aan de vernietiging van regenwoud en, in sommige gevallen, aan de ontwatering van veen. Dit is beide in strijd met de Nederlandse duurzaamheidscriteria op basis waarvan RWE miljarden euro’s aan overheidssubsidies ontvangt. Met het bewijs dat we vandaag aan de Nederlandse Emissieautoriteit hebben gepresenteerd, verzoeken wij hen per onmiddellijk onderzoek in te stellen en handhavingsmaatregelen nemen. Daarnaast ondermijnt dit bewijs van illegale houtimport, de validiteit van de SDE++-accreditatie van de Nederlandse certificering en roepen wij NEa op deze accreditatie stop te zetten zolang de legitimiteit en effectiviteit ervan niet eenduidig bewezen is.
—Fenna Swart, directeur Comité Schone Lucht
Zelfs als, wat onwaarschijnlijk lijkt, de Maleisische pelletleveranciers van RWE niet de twee bedrijven waren die gecertificeerd zijn door het Nederlandse erkende Programma Duurzame Biomassa (SBP), roept het bewijs dat we nu naar de Nederlandse Emissieautoriteit hebben gestuurd, serieuze twijfels op over de Nederlandse accreditatie van het SBP en het Green Gold Label.
—Almuth Ernsting, directeur Biofuelwatch