Onderzoek naar certificaten Maleisische houtpellets voor energiecentrale RWE na klacht milieuclubs

AMSTERDAM – RWE, de Duitse energieproducent met twee grote centrales in Nederland, krijgt te maken met toezicht op het gebruik van houtpellets die het in Nederland verbrandt. De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) onderzoekt de Maleisische instantie die de duurzaamheidscertificaten voor deze pellets heeft afgegeven.
Aanleiding is een handhavingsverzoek van twee milieuorganisaties die stellen dat RWE gesubsidieerd hout gebruikt uit tropisch regenwoud en kwetsbare veengebieden. De pellets worden gebruikt in de Amercentrale in Geertruidenberg en de Eemshavencentrale in Groningen. Volgens RWE gaat het om zaagsel, restmateriaal uit de houtindustrie.
Import houtpellets
Volgens Comité Schone Lucht en het Britse Biofuelwatch voldoet de geïmporteerde biomassa niet aan de Europese duurzaamheidseisen, terwijl RWE er wel honderden miljoenen subsidie voor krijgt. De subsidie komt uit de zogenoemde SDE++-regeling, een fonds van de Nederlandse overheid dat bedoeld is om duurzame energieproductie te stimuleren. RWE ontvangt via die regeling tot 2027 ongeveer 2,5 miljard euro.
Zaagsel
Uit satellietbeelden en veldonderzoek blijkt volgens de organisaties dat regenwoud is gekapt en veengebieden zijn drooggelegd om ruimte te maken voor plantages. Dat zou in strijd zijn met de regels die aan de subsidie verbonden zijn. „Dit toont dat Maleisische houtpellets gekoppeld zijn aan de vernietiging van regenwoud,” zegt Fenna Swart van Comité Schone Lucht. „Dat is onverenigbaar met de criteria waarop de subsidie rust.”
De NEa, die toezicht houdt op het gebruik van biomassa, heeft een „toezichtactie” aangekondigd. De toezichthouder kijkt naar de instantie in Maleisië die heeft verklaard dat het hout duurzaam zou zijn. RWE zelf is op dit moment niet het doel van het onderzoek. „Wij kunnen niet bij RWE zelf controleren,” zegt een woordvoerder. „Wel bij de Maleisische autoriteit die de taak had om de certificaten te controleren – of dat terecht of onterecht is gedaan.”
’Een stap’
Swart noemt het onderzoek „een stap”, maar betwijfelt of het iets zal veranderen. Ze wijst op het gebrek aan onafhankelijk toezicht: „Zolang dat leunt op commerciële partijen die betaald worden door de sector zelf, heb je geen garantie dat die 2,5 miljard euro goed terechtkomt. Het doel zou moeten zijn dat de SDE++-subsidies worden opgeschort totdat bewezen is dat het hout de duurzaamheidstoets doorstaat.”
De waakhond NEa kan zelf geen subsidies stopzetten of boetes opleggen, benadrukt hij. Dat is aan het ministerie van Economische Zaken.
RWE: volgens de regels
RWE liet eerder al weten dat het zich houdt aan alle geldende duurzaamheidseisen. ,,Voor ons is het nieuw dat dit handhavingsverzoek zou zijn ingediend. Wij hebben daarover nog geen bericht gehad van de NEa”, aldus de zegsman.
De certificering is volgens het bedrijf uitgevoerd conform de wettelijke regels. RWE benadrukt dat het niet zelf het hout certificeert, maar werkt met erkende keurmerken en onafhankelijke controles. Volgens het bedrijf zijn de certificaten correct afgegeven. ,,Wij gebruiken geen producten rechtstreeks uit het bos. Het is zaagsel, restproductie uit de houtindustrie”, aldus de zegsman.

Amercentrale @ ANP 2024
’Onafhankelijk onderzoek’
RWE zegt de regels over duurzaamheid van biomassa ’zeer serieus’ te nemen. ,,Wij hebben de afgelopen jaren op basis van de geldende voorwaarden van RVO en de NEa dan ook altijd kunnen aantonen dat de door ons geïmporteerde biomassa daaraan voldoet. Dit wordt ook gecontroleerd door een onafhankelijke, erkende en geaccrediteerde certificeerder”, aldus de zegsman.
,,Uit het verzoek blijkt dat de indieners de geldende regels omtrent het aantonen van duurzaamheid van biomassa niet of onvoldoende kennen. Voor verschillende categorieën biomassa, gelden verschillende regels. Die worden verward in het handhavingsverzoek”, stelt hij. ,,RWE importeerde in 2024 bijvoorbeeld alleen pellets van residuen uit de houtverwerkende industrie en geen biomassa rechtstreeks uit bossen. En met een van de genoemde partijen in het handhavingsverzoek hebben wij helemaal geen handelsrelatie. Wij wachten af of het handhavingsverzoek daadwerkelijk bij de NEa is ingediend.”
Lees het artikel in De Telegraaf: https://www.telegraaf.nl/financieel/nieuws/onderzoek-naar-certificaten-maleisische-houtpellets-voor-energiecentrale-rwe-na-klacht-milieuclubs/74509610.html