Nieuwsbrief 17 september 2024

Beste natuurvriend en nieuwsvolger van Comité Schone Lucht,

Met dit ‘originele’ themanummer opent het deze maand verschenen Tijdschrift Milieu(nr 2024-4), ‘hét’ volgens eigen zeggen: ‘kennis- en relatienetwerk voor milieuprofessionals’ dat ‘zich inzet voor de gehele beroepsgroep’

Voor deze uitgave vroeg het tijdschrift de meest uitgesproken voor- en tegenstanders in Nederland een bijdrage te leveren, waaronder:

  1. Biogrondstoffen: noodzakelijk voor een klimaatneutrale samenleving (door Bart Strengers, PBL);
  2. Houtige biomassa voor energie: een goed idee? (door Martijn Katan en Louise Vet, Wetenschap) LEES HIER;
  3. Bouw houtige biomassa voor energie zo snel mogelijk af (door Peter de Jong, Natuur en Milieu);
  4. Verbranding van hout voor energie is het paard achter de wagen spannen(door Fenna Swart en Maarten Visschers, Comite Schone Lucht);

Lees het artikel door Fenna Swart en Maarten Visschers HIER

Het themagedeelte besluit met een recensie van alle bijdragen door Jan Paul van Soest en Martin Junginger.

Kritische bijdragen

In het kritisch artikel van Comité Schone Lucht worden de belangrijkste bezwaren van energie uit houtige biomassa kort toegelicht. Het gaat om respectievelijk: CO2-schuld; bosdegradatie en verlies biodiversiteit; en luchtverontreiniging. Vervolgens wordt ingegaan op de huidige politieke situatie en voorstellen vanuit de energiesector voor voortzetting van gebruik van biomassa-energie in combinatie met koolstofafvang en -opslag (BECCS). Het artikel eindigt met beleidsaanbevelingen waaronder: biomassa-energie niet te classificeren als hernieuwbare energie en per onmiddellijk te stoppen met de stimuleringsmaatregelen (SDE) voor houtige biomassa voor energie. Het artikel is feitelijk onderbouwd met vele (wetenschappelijke) referenties.

Controverse

Doel van het themanummer is om verschillende feiten en visies over biomassa op een rij te zetten. Niet bepaald de eerste keer. Het debat woedt al vanaf begin 2000. Daarom is het – op z’n zachtst gezegd – verrassend en tamelijk opmerkelijk dat Jan Paul van Soest (tevens voorzitter Redactieraad van Tijdschrift Milieu) en Martin Junginger in hetzelfde themanummer in hun artikel ‘Voorbij de impasse’ andere auteurs lijken te recenseren, zonder afstemming of overleg. Bal én man worden niet gespaard. In hun recensie gaan ze niet alleen in op inhoudelijk argumenten, ook de auteurs die kritisch over biomassa schrijven worden in diskrediet gebracht. Comité Schone Lucht vraagt direct na verschijning de hoofdredacteur om opheldering.

Hoor- en wederhoor

n de hierop volgende discussie met de hoofdredacteur wordt uiteindelijk gehoor gegeven aan ons verzoek om ons alsnog, in het kader van hoor en wederhoor, in de gelegenheid te stellen een reactie te plaatsen – dit keer zónder nabeschouwing.

Ter informatie, bijgaand het (eveneens bekritiseerde) artikel van de professoren Louise Vet en Martijn Katan als bijdrage aan het themanummer. Hun conclusie: “Houtige biomassa voor energie maakt het halen van de klimaatdoelen alleen maar moeilijker. ‘Géén biomassa voor energie’ luidt dan ook het advies van vele – onafhankelijke –wetenschappers en instituties zoals de Europese Academies van Wetenschappen (EASAC), Intergovernmental Science- Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), het Scientific Committee of the European Environment Agency, onze eigen SER en vele honderden belangeloze wetenschappers in brieven aan het Europees Parlement en het Amerikaanse Congres.” 

De komende weken worden dus spannend! Voor het vervolg, het laatste nieuws en updates (ook over regeerprogramma, rechtszaak Vattenfall, handhavingskwesties e.a.), volg ons, via onze site en/ of Twitter & LinkedInvoor het laatste nieuws en updates.

We kunnen dit werk alleen voortzetten met jouw hulp: ondersteun ons werk voor schone lucht!

Comité Schone Lucht wordt niet gesponsord door de Postcodeloterij, overheid, etc. en wil dat ook niet. We opereren onafhankelijk, vanuit een belang en een doel, namelijk: naar schone lucht als grondrecht en de bescherming en uitbreiding van bossen & biodiversiteit, en dus tegen de biomassa-industrie.

Steun onze acties!

De Stichting Comité Schone Lucht heeft ANBI status. Mocht het voor je belangrijk zijn dat je jouw gift aan de stichting kunt aftrekken van de belasting, dan kun je ons ook steunen door middel van een speciaal formulier van de belastingdienst. Meer informatie vindt u hier

Klik hier om te doneren

Sluit je aan. Alle expertise is welkom.

Dank voor je support en ondersteuning!

Team Comité Schone Lucht

Contact voor de pers:

Fenna Swart | Voorzitter Comite Schone Lucht (Clean Air Committee) 

T. +31 (06) 415 14330 | E: fennaswart25@gmail.com | W: www.comiteschonelucht.nl