Het woord ‘bio’ is niet langer een garantie, maar een marketingmedaille. Bio is het nieuwe bio-blufje. Ooit stond het op de verpakking van eerlijke appels, ambachtelijk gekweekte courgettes en lokaal geschoren schapenwol. Sinds enkele jaren prijkt het op industriële houtpellets afkomstig van regenwouden uit Maleisië.

De afgelopen weken vonden, op de valreep voor de zomervakantie, nog een aantal belangrijke en politiek relevante gebeurtenissen plaats rondom sommige ‘bio’ stromen (biobrandstof, biomassa, BECCS en boskap voor energie). Comité Schone Lucht was nauw betrokken bij internationaal onderzoek, politieke ontwikkelingen en media-uitingen. Hieronder een kort overzicht:


1 Overwinning voor Natuur
Klimaatplan en dus Biomassa & BECCS – Controversieel verklaard

Dankzij een directe oproep van Comité Schone Lucht aan het ministerie van KGG – ondersteund door wetenschappers, NGO’s en burgers – zijn zowel het klimaatplan als de routekaart voor negatieve emissies (inclusief biomassa en BECCS) door het demissionaire kabinet controversieel verklaard. Dit betekent dat de plannen voorlopig niet verder worden behandeld. Een belangrijke overwinning die laat zien: maatschappelijke druk werkt.

🎥 Bekijk hier het korte filmpje met de beslissende stemming


2 Update Politiek
Motie Bontenbal schrapt extra CO₂-heffing op industrie – Funest voor Biodiversiteit

In plaats van meer transparantie en aanscherping van klimaat- en natuurbeleid, diende Henri Bontenbal (CDA) een motie in die oproept om de extra CO₂-heffing voor de industrie te schrappen. Deze extra CO2-heffing was bedoeld om fossiele brandstoffen te ontmoedigen. De motie Bontenbal draait de tijd echter terug.

👉 De motie werd aangenomen met steun van o.a. VVD, PVV en BBB.

🔍 Gevolgen van deze motie:

  • Financieel voordeel energiecentrales die ook biomassa stoken ten opzichte van écht duurzame en natuuropbouwende (ipv afbrekend) alternatieven zoals energiebesparing of restwarmte.
  • Negatieve stimulans voor bosbescherming: het verbranden van hout blijft economisch aantrekkelijk, ondanks CO₂-uitstoot en ecologische schade.
  • Uitholling van klimaatbeleid: de prikkel om emissies te reduceren wordt afgezwakt, terwijl biomassa inmiddels door veel wetenschappers als “schijnoplossing” wordt bestempeld.

🌱 Comité Schone Lucht noemt het “een gevaarlijk signaal dat de vervuiler wéér wordt ontzien – ten koste van natuur, luchtkwaliteit en geloofwaardige politiek.”


3 Aangenomen Motie tegen BECCS
Als gevolg van nieuw onderzoek Comité Schone Lucht: Stop houtimport biomassa en BECCS

Op basis van de onthullingen van Comité Schone Lucht over de herkomst van hout uit onder meer Maleisië, diende Kamerlid Christine Teunissen (PvdD) een motie in. De aangenomen motie roept het kabinet op om:

“De import van hout voor biomassa en BECCS stop te zetten zolang herkomst, duurzaamheid en handhaving niet gegarandeerd zijn.”

📣 De motie is direct ingegeven door de recente onderzoeksbevindingen van Comité Schone Lucht en Biofuelwatch over ‘fout hout’ in de zaak illegale houtimport Maleisië voor Nederlandse RWE biomassacentrales en het handhavingsverzoek dat zij hierna indienden bij NEa. Het gebrek aan transparantie bij bedrijven als RWE en het tot nu toe falende toezicht spelen hierbij een grote rol.

Politieke betekenis:

  • De motie markeert een verschuiving richting bronmaatregelen: stoppen met invoer in plaats van achteraf corrigeren.
  • Ze legt een direct verband tussen klimaatbeleid, internationale ontbossing en falend toezicht in Nederland.
  • Het is één van de eerste moties die expliciet ook BECCS meeneemt in de oproep tot importstop.

🗳️ Comité Schone Lucht roept politieke partijen op aan deze motie expliciete navolging te geven in de verkiezingsprogramma’s die deze zomer geschreven worden.


4 Onthulling Nieuw Onderzoek (Comité Schone Lucht & Biofuelwatch)
Illegaal Maleisisch hout in Nederlandse ovens.

Ondanks maandenlange verzoeken van journalisten, Kamerleden en maatschappelijke organisaties weigert energiebedrijf RWE structureel om inzicht te geven in de herkomst, volumes en certificering van de houtpellets die het bedrijf verbrandt in zijn Nederlandse biomassacentrales.

Mede om deze reden deden Comité Schone Lucht en Biofuelwatch uitgebreid onderzoek naar de herkomst van de houtpellets die RWE gebruikt. De resultaten zijn ronduit schokkend: illegaal gekapt tropisch hout uit Maleisië komt via omwegen alsnog in Nederlandse biomassacentrales terecht.

Comité Schone Lucht speelt hierin een centrale rol:

  • Diende herhaaldelijk Wob/Woo-verzoeken in voor openbaarheid van gegevens.
  • Publiceerde samen met Biofuelwatch een onthullend rapport over illegale houtkap in Maleisië met directe link naar RWE’s houtpelletleveranciers.
  • Richtte een handhavingsverzoek aan NEa met het verzoek tot ingrijpen wegens vermoedelijke overtredingen.

De reactie van RWE: volledige weigering van transparantie, zelfs over basisinformatie zoals herkomstlanden of volumes.

📰 Door de druk van Comité Schone Lucht verschenen hierover kritische artikelen in:

De weigering van RWE ondermijnt niet alleen het draagvlak voor biomassa, maar ook de geloofwaardigheid van het Nederlandse klimaatbeleid, dat steunt op oncontroleerbare claims over ‘duurzame’ verbranding van hout.

Comité Schone Lucht blijft aandringen op openbare keteninformatie, handhaving door NEa en een onmiddellijke  importstop op gekapte bossen uit buitenland voor biomassa.


5 Verzwakking Europese ontbossingswet baart zorgen

Een pijnlijke ontwikkeling is de verwatering van de Europese ontbossingsverordening. In plaats van krachtige maatregelen om de vernietiging van bossen te stoppen, lijkt er een achterdeur open te blijven staan voor biomassa. Samen met onze Europese bondgenoten blijven wij ons hier tegen verzetten middels acties, gesprekken, onderzoek en alternatieve oplossingen.


6 RWE krijgt géén schadevergoeding maar blijft gesloten boek

Het vonnis in de zaak van RWE tegen de Nederlandse Staat was duidelijk: geen schadevergoeding voor het sluiten van de kolencentrales. Een terechte uitkomst. Maar RWE blijft weigeren open kaart te spelen over haar biomassapraktijken – een zwaktebod dat de noodzaak van scherp toezicht onderstreept.


Ten slotte, Toezicht of Toneelstuk?

De wirwar van instanties en vage verantwoordelijkheden rond toezicht op biomassahandel is zorgwekkend. Wie controleert eigenlijk wie – en hoe? Dankzij het onderzoek en de aanhoudende druk komt er nu hopelijk eindelijk meer helderheid. De NEa heeft aangekondigd de Maleisische import voor Nederland onder de loep te leggen. We houden je op de hoogte.

❤️ Steun onze strijd voor bossen en biodiversiteit 🍀

“We zien systematische greenwashing van een energiesector die zich blijft presenteren als duurzaam, terwijl ze bossen vernietigt, CO₂ uitstoot en zich onttrekt aan publieke controle. RWE, de grootste biomassacentrale in Nederland, weigert openheid van zaken te geven. Het enige inspectieorgaan, Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) staat op afstand en zwijgt vooralsnog. Politiek moet nu kiezen: werkelijk toezicht en handhaving of schijnbeleid ten koste van mens, dier en natuur”

— Comité Schone Lucht

Dankzij jouw betrokkenheid en steun brengen we waarheid aan het licht, houden we de natuur op de politieke agenda, bieden we oplossingen en beschermen we bossen en biodiversiteit wereldwijd. Maar we zijn er nog niet.

Help mee. Jouw donatie maakt vervolg onderzoek, campagne en juridische actie mogelijk 🙏

👉 Doneer via onze website en help mee – tegen deze greenwashing en vóór onze bossen, biodiversiteit en schone lucht!

Veel dank en een goede zomer gewenst!
Team Comité Schone Lucht