Klemmend beroep op Tweede Kamer: ‘Verklaar Klimaatsubsidies CO2 afvang biomassaverbranding controversieel’
Nu het kabinet zijn ontslag heeft ingediend, zullen alleen lopende zaken worden afgehandeld. Maar wie bepaalt wat er wel behandeld wordt en wat niet? Die beslissing ligt bij de Tweede Kamer. Om deze reden doet Comité Schone Lucht met klem een beroep op de Tweede Kamer om de klimaatsubsidies voor CO2 Afvang en Opslag Biomassaverbranding (BECCS) controversieel te verklaren en de komende Subsidieronde Duurzame Energie (SDE++) van oktober hiervoor niet open te stellen. Comité Schone Lucht doet deze oproep mede namens natuurorganisaties en wetenschappers uit Europa, het VK, de VS en Zuidoost Azië. Dit omdat 1) misstanden in de biomassaketen doorgaan, ondanks het duurzaamheidskader en (door de industrie zelf opgestelde) certificering, met bos en natuurdestructie als gevolg; 2) BECCS niet te rijmen valt met het negatieve advies van de Tweede Kamer en de VN.
Er zijn niet alleen grote bezwaren tegen BECCS vanuit wetenschap en natuurorganisaties vanwege de bedreiging voor bos- en biodiversiteit, ook gerenommeerde (wetenschappelijke) instituties zoals EASAC, KNAW, JRC en de Verenigde Naties geven aan dat BECCS niet de ‘negatieve emissies’ levert zoals geclaimd door de industrie. Het is daarmee geen effectieve vorm van CO2-verwijdering. BECCS leidt niet tot minder maar tot meer klimaatverandering en meer biodiversiteitsverlies omdat het de industriële productie van biomassa zal aanjagen, zowel in Nederland als wereldwijd. Om deze reden doet het Comité een dringend beroep op de Tweede Kamer om de Klimaatsubsidie voor CO2 afvang en opslag bij biomassaverbranding controversieel te verklaren en daarmee te komen tot een spoedige afbouw van overheidssubsidies voor biomassa met BECCS conform het hoofdlijnen- en regeerakkoord1.
Grootschalige, industriële bos- en kaalkap voor biomassa moet worden tegengegaan, aldus Comité Schone Lucht, en niet worden aangejaagd met opnieuw subsidies. ‘Het gaat hier niet om een techniek maar om een experiment (BECCS) dat nergens ter wereld is gerealiseerd, laat staan effectief is bewezen. Bovendien is BECCS zeer kostbaar en energie-intensief. De CO2- uitstoot in de gehele keten (bij boskap, versnippering, transport, afvang en opslag) is hoger dan de uiteindelijk opgeslagen CO2.
Zet dus de beschikbaar gestelde subsidie in voor natuuropbouwend klimaatbeleid en échte emissieloze duurzame energie en voor het aanjagen van energiebesparing en een circulaire economie. Comité Schone Lucht heeft hiervoor de minister ism. Client Earth en FERN een richtlijn (Wiser with Wood, 2024) aangeboden met alternatieve maatregelen en oplossingen. Hierbij dient het cascadeprincipe (hout primair hoogwaardig toepassen en niet meer verbranden) uitgangspunt te zijn conform het SER-advies aan het kabinet’ aldus Comité Schone Lucht.
Zowel de richtlijn als de reactie van de minister is door de Tweede Kamer geagendeerd voor het eerstvolgende klimaatdebat’2 (voor reactie Minister op Kamervragen en richtlijn Comité Schone Lucht, zie bijlage).
- Minister Hermans van KGG stelde in haar Kamerbrief van 21 februari 2025 voor om de SDE++ ronde 2025 opnieuw open te stellen voor CO2 afvang- en opslag (afgekort CCS) bij biomassacentrales tot een vermogen van 100 MWe. Dit vindt plaats in het kader van de zogenoemde klimaatmaatregel biomassaverbranding met CCS, afgekort BECCS. ↩︎
- Handleiding ‘Verstandiger met Hout’
https://comiteschonelucht.nl/verstandiger-met-hout/
https://comiteschonelucht.nl/downloads/240528-brief-aanbieding-handleiding-implementatie-RED-III-in-Nederlandse-wetgeving.pdf ↩︎