Kritische Kamervragen aan Minister van Klimaat en Groene Groei over nalatigheid Nederland in aanpak biomassa
Gemiste kansen in huidige Nederlandse biomassabeleid
Persbericht, 16 januari 2025
Natuurorganisaties zijn boos op de nalatige aanpak van de minister van Klimaat en Groene Groei met betrekking tot het Nederlandse biomassabeleid. Ondanks de ruimte die Europese wetgeving biedt aan lidstaten om meer ambitie te tonen bij de omzetting van de Europese richtlijn duurzame energie (RED) naar nationale wet- en regelgeving, weigert de minister deze ruimte te pakken. In plaats hiervan heeft ze aangegeven gebruik te maken van de zogenaamde ‘zuivere implementatie’ ofwel het Europese kader door middel van ‘copy en paste’ – één op één over te nemen.
De minister komt met dit besluit niet tegemoet aan de visie van zowel de Tweede Kamer als de SER die het kabinet hebben gesommeerd om biomassaverbranding voor energie zo snel mogelijk af te bouwen. Nederland blijft halsstarrig biomassaverbranding definieren als duurzaam waardoor er géén sprake zal zijn van afbouw, integendeel. Dit moet anders en wel voor de deadline van 21 mei 2025 van dit jaar omdat dan de EU richtlijn moet zijn geïmplementeerd in NL wetgeving. Alle hens aan dek dus voor de minister.”
—Fenna Swart, vz. Comité Schone Lucht
Comité Schone Lucht stuurde de minister om deze reden een brandbrief1Brief: Gemiste kansen in huidige zuivere implementatie EU richtlijn hernieuwbare energie (REDIII): comiteschonelucht.nl/brief-aan-minister-hermans-van-klimaat-en-groene-groei/. Op basis hiervan heeft de Partij voor de Dieren nu kamervragen2Kamervragen: www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2025Z00219&did=2025D00612 ingediend:
In totaal worden 21 vragen gesteld, onder meer:
- Bent u bekend met de brief «Gemiste kansen in huidige zuivere implementatie EU richtlijn hernieuwbare energie (REDIII)» (Kamerstuk 2024D40273), aangeboden door Comité Schone Lucht op 21 oktober 2024?
- Deelt u de mening van de auteurs dat «de Europese richtlijn REDIII op het onderdeel biomassaverbranding voor energie» te generiek is en niet leidt tot de gewenste aanscherping van duurzaamheidscriteria noch tot afbouw van biomassaverbranding?
- Waarom is er niet gekozen voor een ambitieuzere aanpak waarbij Nederland de ruimte benut die REDIII expliciet biedt aan lidstaten om regelgeving aan te passen en aan te scherpen?
- Deelt u de mening dat bij de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie-subsidies strikt ingezet dienen te worden voor hoogwaardig gebruik van schaarse biomassa om een circulaire economie te stimuleren? Zo nee, waarom niet?
Kamervragen
Vragen van het lid Teunissen (PvdD) aan de Minister van Klimaat en Groene Groei over de implementatie van REDIII ten aanzien van het onderdeel «biomassaverbranding voor energie» (ingezonden 13 januari 2025): www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2025Z00219&did=2025D00612.
- 1Brief: Gemiste kansen in huidige zuivere implementatie EU richtlijn hernieuwbare energie (REDIII): comiteschonelucht.nl/brief-aan-minister-hermans-van-klimaat-en-groene-groei/
- 2