Edwin Timmer 20-11-24, 11:59, AD

‘Als dit eindigt in slachthuis, is echt sprake van wanbeleid’
Dierenbeschermers maken zich grote zorgen over het lot van 55 konikpaarden, waaronder enkele drachtige merries. Eerder dit jaar moest eigenaar Staatsbosbeheer ze al verplaatsen van een ongeschikte plek vol pijnlijk onkruid naar het Lauwersmeer, maar daar mogen ze slechts tot 1 december blijven. De slachtbank dreigt.

,,Als er geen andere bestemming komt, dan halen ze de kerst niet. Dat zou ik schandalig vinden”, zegt Eddy Nagel van de stichting Hart voor Dieren Oostvaardersplassen. Ook Karen Soeters, de bekende dierenbeschermer van House of Animals, spreekt met weerzin over die dreigende uitkomst. ,,Diep triest.”

Staatsbosbeheer laat weten volgende week met een mededeling te komen over de paarden, die eerder in het Oostvaardersveld bij Lelystad verbleven. ,,Het besluit gebeurt zorgvuldig en alle betrokken overheden moeten worden meegenomen”, zegt een woordvoerster.

Onverkwikkelijk

Nadat een mogelijke verhuizing naar Zweden niet doorging, zien dierenbeschermers de bui al hangen. Een uitkomst aan de slachthaak vinden zij onverkwikkelijk. Staatsbosbeheer werd afgelopen zomer via de rechter juist gedwongen om de konikpaarden een betere leefomgeving te bieden. Nagel: ,,Als dit afloopt in het slachthuis, is echt sprake van wanbeleid.”

Staatsbosbeheer zette de konikpaarden in om het natuurterrein nabij de Oostvaardersplassen te begrazen. Maar dierenbeschermers trokken al snel aan de bel omdat zij steeds dieren aantroffen met stekelige zaadbollen van het onkruid grote klis in hun manen en op hun gezichten.

Nagel: ,,We hebben gezien hoe die stekels bij de paarden in hun ogen komen en dat ze blind kunnen raken. Sommigen lopen zo het water in. Het is echt dierenmishandeling om ze te laten grazen in een gebied dat vergeven is van grote klis.”

Na een jarenlange juridische strijd kregen de dierenbeschermers gelijk. In juli stelde het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dat het Oostvaardersveld niet geschikt is als graasgebied. Daarop besloot Staatsbosbeheer om de dieren dus weg te halen. Van de zeventig ‘geredde dieren’ arriveerden er 55 in het Lauwersmeer. De rest nam al de afslag richting slachthuis.

Drama

Dierenbeschermer Soeters spuwde haar gal al eerder over die werkwijze. Volgens haar ziet Staatsbosbeheer zich keer op keer genoodzaakt om konikpaarden naar de slacht te sturen. ,,Het bewijs van totaal wanbeleid ten koste van deze dieren is onomstotelijk. De grote vraag blijft: wanneer stopt dit drama nu eindelijk?”, verzuchtte ze in september.

Staatsbosbeheer zegt dat verplaatsing van de paarden geen bevel van de rechter was, maar een eigen keuze. ,,Van de rechter moesten we het gebied geschikt maken. Toen is eerst het maaien van de grote klis overwogen, maar dat bleek praktisch onhaalbaar. Vervolgens viel de keuze op verplaatsing.”

In de Ezumakeeg, waar de 55 dieren nu staan, zijn de dieren slechts welkom tot 1 december. In het betreffende deel van het Lauwersmeer is de waterstand verhoogd en dat maakt een verblijf gedurende de winter onmogelijk. In de rest van het natuurgebied is evenmin plek voor de kudde. Daar grazen namelijk al zo’n 200 konikpaarden en 300 Schotse hooglanders. Volgens Staatsbosbeheer heeft het gebied niet voldoende voedsel te bieden voor nog hogere aantallen. 

Drachtige merries

Zowel Nagel als natuuractivist Fenna Swart van Comité Schone Lucht wijst erop dat verschillende merries in de kudde drachtig zijn. Swart: ,,Als die te ver zijn in hun dracht, mogen ze helemaal niet meer worden vervoerd. Laat staan naar het slachthuis.” Staatsbosbeheer bevestigt dat er drachtige dieren zijn. ,,Dat gebeurt het hele jaar door in zo’n kudde.”

Het aanbod van een Zweedse particulier om de dieren over te nemen, werd door de publiekrechtelijke boswachtersorganisatie afgewezen. ,,Deze dieren zijn in sociaal groepsverband opgegroeid. We willen niet dat ze straks individueel worden doorverkocht en alleen op stal komen te staan”, aldus de woordvoerster.

Het is niet de eerste keer dat dierenbeschermers Staatsbosbeheer kritisch volgen. Zes jaar geleden ontstond grote commotie over uitgemergelde grote grazers in de Oostvaardersplassen. Soeters: ,,Mensen zijn zich rotgeschrokken over hoe er met dieren wordt omgegaan. Ook nu lijkt het meer op het dumpen van paarden. Er zou al lang gebruik moeten worden gemaakt van geboortebeperking.”

Swart vindt dat er meer politieke grip op Staatsbosbeheer nodig is. ,,Naar buiten toe claimt men te werken aan de versterking van bossen en biodiversiteit, maar in werkelijkheid gaat men rücksichtslos om met dieren en hun leefomgeving. Het probleem is dat er geen onafhankelijke toezichthouder is. De politiek gaf het uit handen. Het gevolg is dat men bossen kapt voor biomassa en dieren systematisch afvoert naar het slachthuis.”