Comité Schone Lucht verzoekt provincie onmiddellijke handhaving biomassacentrale RWE
Uitspraken van Raad van State van woensdag 18 december hebben grote gevolgen
Nieuwsbrief, 23 december 2024
“De gevolgen van deze uitspraak gaan veel verder dan de media hebben opgepikt. Het verlenen van natuurvergunningen is hiermee nog moeilijker geworden dan al het geval is.”
—Johan Vollenbroek, vz. MOB
“Na de bevestiging van de Raad van State van de eerdere vernietiging van de natuurvergunning door de rechtbank Oost-Brabant kan RWE niet meer ongelimiteerd biomassa doorstoken en moet opnieuw worden beoordeeld welke significante gevolgen de verhoging van bijstook heeft op nabijgelegen Natura 2000-gebieden.”
—Fenna Swart, vz. Comité Schone Lucht
Op 18 december jl heeft de Raad van State de eerdere vernietiging van de natuurvergunning van de RWE-Amercentrale uit 2019 bevestigd[1]. Direct na de uitspraak heeft Comité Schone Lucht samen met Mobilisation for the Environment (MOB) provincie Noord-Brabant verzocht om de hoeveelheid biomassa te handhaven. In de vernietigde natuurvergunning van 2019 gaat het om een verhoging van het percentage biomassastook in de kolencentrale van 70% naar 100%, ter vervanging van kolen.
De uitspraak heeft tot onmiddellijk gevolg dat Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant een nieuw besluit moeten nemen over deze verhoging. Bij dit nieuwe besluit moet worden beoordeeld of de verhoging significante gevolgen heeft voor de nabijgelegen Natura 2000-gebieden. Zolang dit besluit niet is genomen kan de biomassacentrale dus niet meer door stoken op oude voet.
GS moet ook een nieuw besluit nemen op de weigering van de provincie om de natuurvergunning van 2011 in te trekken. Dit verzoek is gedaan in het kader van artikel 6.2 van de Europese Habitat richtlijn. De provincie mag dit verzoek alleen afwijzen als de provincie kan aantonen dat op een nadere wijze dan het intrekken van de vergunning de natuurdoelen in bijvoorbeeld natuurgebied de Biesbosch worden gehaald.
Er loopt reeds een verzoek om de oude natuurvergunning uit 2011 (70% vervanging van de kolen door biomassa) in te trekken.
Voor meer informatie:
comiteschonelucht.nl
www.stichtingmobilisation.nl/stikstof/
[1] Hierop staat meer info dan op website van de Raad van State: www.raadvanstate.nl/actueel/nieuws/december/rechtspraak-over-intern-salderen-wijzigt.
Contact voor pers:
Fenna Swart, voorzitter Comité Schone Lucht | +31 (0)6 415 14 330.