Toekomstbestendige Europese bio-economie strategie
Comité Schone Lucht heeft samen met meer dan 50 maatschappelijke organisaties gepleit voor een fundamentele aanpassing van de Europese strategie voor bio-economie. Deze moet wat ons betreft ecologisch en sociaal verantwoord zijn, hetgeen nu nog volledig ontbreekt.
In onze publicatie bekritiseren we dat het huidige bio-economiebeleid een achterhaald economisch model in stand houdt, gebaseerd op overmatig gebruik en verspilling (bijvoorbeeld door energieproductie uit biomassa). Echte verandering vereist een consequente breuk met deze logica.
Grootschalige import van biomassa is geen verantwoorde optie. Rest- en afvalmaterialen kunnen bovendien bij lange na niet voldoen aan de grondstofbehoefte van toekomstige economische modellen. Een duurzame bio-economie moet daarom vooral het totale grondstoffenverbruik drastisch verminderen. Zo zorgt bijvoorbeeld het principe van cascadering ervoor dat biomassa primair wordt gebruikt voor hoogwaardige toepassingen zoals voedsel, materialen of chemicaliën. Evenzo betekent het toepassen van circulaire economieprincipes op de bio-economie het minimaliseren van afval, het verlengen van de levensduur van materialen en het bevorderen van hergebruik en recycling waar mogelijk.
Omgekeerd mag biomassa niet langer worden verspild aan laagwaardige of inefficiënte toepassingen zoals biomassaverbranding voor energieproductie, papierproducten voor eenmalig gebruik of veevoer voor industriële veeteelt.
Naast biodiversiteit dient rechtvaardigheid ook centraal in de bio-economie te staan. Veel bio-economie scenario’s voorzien in het veiligstellen van de biomassavoorziening door grootschalige import. Deze afhankelijkheid geeft aanleiding tot ernstige zorgen over mondiale gelijkheid en duurzaamheid. In veel regio’s van de wereld dragen landbouw en bosbouw op industriële schaal al bij aan de verdrijving van lokale gemeenschappen, de uitbuiting van arbeid en de degradatie van ecosystemen. De EU mag niet proberen haar biomassakloof te dichten door de import van biomassa uit het mondiale zuiden te verhogen, een aanpak die het risico met zich meebrengt dat grondstoffenwinning wordt versterkt en historische onrechtvaardigheden en mensenrechtenschendingen in stand worden gehouden.
De ondergetekende maatschappelijke organisaties willen met de aanbevelingen een concrete bijdrage leveren aan een natuuropbouwende bio-economie. Lees hier meer in onze position paper:
Nederlandse versie – https://comiteschonelucht.nl/maatschappelijke-organisaties-pleiten-voor-een-toekomstbestendige-eu-bio-economiestrategie/
Engelse versie – https://denkhausbremen.de/en/csos-call-for-a-future-proof-eu-bioeconomy-strategy