De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) gaat toezicht houden op biomassa die energiebedrijf RWE importeert vanuit Maleisië. Dit gebeurt nadat twee milieuorganisaties hiertoe een verzoek hebben ingediend.

Bard van de Weijer

Een ontbost gebied in Maleisië. AFP

Volgens Comité Schone Lucht en Biofuelwatch importeert RWE houtpellets uit Maleisië die niet voldoen aan de wettelijke eisen voor duurzaamheid. RWE verstookt deze pellets om elektriciteit op te wekken en krijgt hiervoor subsidie. Stroom uit biomassa geldt als groen.

Beide milieuorganisaties zeggen dat uit eigen onderzoek blijkt dat voor de ruim 190 duizend ton pellets die vorig jaar zijn geïmporteerd uit Maleisië een geldig duurzaamheidscertificaat ontbreekt, waardoor het recht op subsidie komt te vervallen. Daarom is de toezichthouder gevraagd ‘handhavend op te treden’.

Toezichtactie beginnen

Volgens de NEa dient elke partij die subsidie ontvangt voor het gebruik van vaste biomassa jaarlijks aan te tonen dat de brandstof voldoet aan wettelijke duurzaamheidseisen. Hoewel de organisatie zegt niet te kunnen handhaven, is ze wel verantwoordelijk voor het toezicht. Naar aanleiding van het verzoek van Comité Schone Lucht en Biofuelwatch zegt de emissieautoriteit nu ‘een toezichtactie’ te zullen beginnen.

RWE laat in een reactie weten de regels rond de duurzaamheid van biomassa ‘zeer serieus’ te nemen en stelt de afgelopen jaren altijd te hebben aangetoond dat de ingevoerde biomassa hieraan voldoet.

Volgens het energieconcern blijkt uit het verzoek dat de indieners ‘de geldende regels rond duurzaamheid van biomassa niet of onvoldoende kennen’ en dat voor verschillende categorieën verschillende regels gelden. Het bedrijf zegt ook dat het met een van de partijen die in het verzoek worden genoemd geen handelsrelatie heeft. Uit concurrentieoverwegingen zegt het concern niet welke dat is. RWE haalt zijn pellets uit de Verenigde Staten, de Baltische Staten en kleinere volumes uit landen als Maleisië.

Beide milieuorganisaties komen tot de conclusie dat het energiebedrijf een deel van zijn biomassa uit Maleisië haalt, omdat uit hun berekeningen zou blijken dat RWE in zijn eentje verantwoordelijk is voor de complete import uit dat land.

Kolencentrales op biomassa

RWE heeft twee van zijn grote kolencentrales omgebouwd, zodat ze geschikt zijn voor biomassa als brandstof. De Amercentrale van RWE draait sinds dit jaar volledig op biomassa, de centrale in de Eemshaven op 15 procent. Het energiebedrijf heeft plannen ook deze centrale om te bouwen naar 100 procent biomassa als dat economisch haalbaar is en de vergunningen tijdig rond komen.

Als het ombouwen niet lukt, mag de centrale vanaf 2030 geen kolen meer verstoken. RWE wilde voor deze vervroegde sluiting worden gecompenseerd en was hiervoor naar de rechter gestapt. Die bepaalde deze week dat het rijk geen financiële compensatie hoeft te betalen. RWE eiste in totaal zo’n 1,5 miljard euro schadeloosstelling.

Lees het artikel in de Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/economie/toezichthouder-neemt-foute-biomassa-rwe-onder-de-loep~b33bfa5d/