Natuurcoalitie roept minister LVVN op activiteiten te staken tot uitspraak rechtbank over kaalkap
Nieuwsbrief, 6 december 2024
Comité Schone Lucht heeft samen met zes Nederlandse natuurorganisaties[1] bij de publieke consultatie[2] erop aangedrongen dat de minister van LVVN niet de nieuwe “Gedragscode soortenbescherming bosbeheer” per januari 2025 in de Omgevingswet mag aanpassen zolang er geen uitspraak is gedaan door de Rechtbank Gelderland. Als deze gedragscode eenmaal opgenomen is in de Omgevingswet, kan er geen bezwaar en beroep meer tegen worden aangetekend.
In het onderzoek van de minister is onvoldoende duidelijk gemaakt wat de impact op beschermde diersoorten in het bos is. Ook staat de huidige Gedragscode toe dat op veel locaties tegelijk werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Dit terwijl uit onderzoek blijkt dat al bij een kaalkap van 0.1 hectare teveel zonlicht op de bosbodem valt en het bosmicroklimaat te sterk wordt aangetast. Ook is bodembewerking vooralsnog, ten onrechte, niet gedefinieerd in de Gedragscode. De voorgestelde zgn ‘bosbeheersmaatregelen’ leiden ertoe dat ouder, biodivers bos wordt afgebroken en vervangen door jonge plantages (monocultuur) ten koste van de biodiversiteit. Hierdoor verdwijnen habitats van diverse (bedreigde) diersoorten. Oplossing is uitkap als bosbeheersmaatregel, in plaats van kaalkap, waarbij houtoogst selectief plaatsvindt. Ingrepen vinden plaats op individueel niveau.
—Fenna Swart, voorzitter Comité Schone Lucht
Op 26 september[3] vond de rechtszitting plaats van het beroep van de natuurcoalitie tegen de goedkeuring van de minister LVVN van kaalkap als bosbeheermaatregel[4]. (zie verder context, blad 2) Het afwachten van de gerechtelijke uitspraak voorkomt, volgens Comité Schone Lucht, dat verdere procedures (zoals civielrechtelijke procedure) worden aangespannen door de coalitie van natuurorganisaties. “De minister LVVN moet om die reden eerst de uitspraak van de rechtbank Gelderland over de Gedragscode Soortenbescherming Bosbeheer 2022 afwachten, zodat de inhoud van deze uitspraak kan worden verwerkt in de nieuwe Gedragscode. Daarna pas kan deze nieuwe Gedragscode worden opgenomen in de Omgevingswet” aldus Comité Schone Lucht.
[1] Stichting Comité Schone Lucht, statutair gevestigd in Amsterdam, Stichting Natuurbelang Nederland, statutair gevestigd in Amsterdam, Stichting NatuurAlert Nederland, statutair gevestigd in Nijmegen, Stichting ter behoud van het Schoorlse- en Noord-Kennemerduingebied, statutair gevestigd in Bergen, (de vereniging) Leefmilieu, statutair gevestigd in Nijmegen en de Coöperatie Mobilisation for the Environment U.A., statutair gevestigd in Nijmegen;
[2] comiteschonelucht.nl/gedragscode-soorten-bescherming;
[4] comiteschonelucht.nl/natuuractiegroepen-dagen-ministerie-lvvn-voor-de-rechter. Deze bosbeheermaatregel staat beschreven in de “Gedragscode soortenbescherming bosbeheer 2022”.
Contact voor pers:
Fenna Swart, voorzitter Comité Schone Lucht | +31 (0)6 415 14 330.
Context en achtergrond
Afbraak ouder bos en biodiversiteit
Het beroep van de natuurcoalitie richt zich tegen de voorgestelde bosbeheersmaatregelen van kaalkap tot 0.5 hectare[5], schermkap (tot 2 hectare) en bodembewerking[6]. Uit onderzoek blijkt dat al bij een kaalkap van 0.1 hectare teveel zonlicht op de bosbodem valt en het bosmicroklimaat te sterk wordt aangetast[7]. Bodembewerking is ten onrechte niet gedefinieerd in de Gedragscode. Bodembewerking zoals eggen en frezen heeft sterk negatieve invloed op het bodemleven.
In het onderzoek van de minister is onvoldoende duidelijk gemaakt wat de impact op beschermde diersoorten in het bos. Ook staat de Gedragscode toe dat op veel locaties tegelijk werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Effecten van cumulatie zijn niet bepaald.
Lees hier de consultatie van Comité Schone Lucht ism zes collega-milieuorganisaties.
[5] Kaalkap of kaalslag is een wijze van houtoogst in bossen waarbij alle bomen worden verwijderd;
[6] Een schermkap is een lang uitgesponnen kaalslag waarbij stelselmatig de oude bomen worden weggenomen om de zaailingen eronder geleidelijk meer licht te geven. Verschillende kappingen volgen elkaar op over een periode van 5-20 jaar tot het oude bosbestand volledig geoogst is en er een nieuwe generatie boompjes staat;
[7] www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=27438.