In een interessante post van Gerrit Hiemstra, metereoloog en voormalig nationale weerpresentator, over C02 uitstoot geeft hij terecht aan dat het “echt tijd is dat we stoppen met het verbranden van aardgas, benzine, diesel, kerosine, lpg, olie en steenkool”.

Deze uitspraak is niet alleen interessant maar ook opvallend. Gerrit noemt ‘biomassa’ niet in het rijtje. Dit terwijl biomassa (industriële verbranding van hout) een van de grote C02 uitstoters is op dit moment.

Omdat de discussie die volgde een belangrijke kern raakt van het huidige debat tussen voor – en tegenstanders van biomassa zetten wij deze discussie hier graag voort.

Op onze vraag aan Gerrit waarom hij ervoor koos om biomassa niet te noemen geeft hij aan: “omdat het aandeel van verbranden van biomassa relatief klein is en omdat het – afhankelijk van de herkomst van de biomassa – C02-neutraal is”

Dit laatste argument over de geclaimde klimaatneutraliteit van biomassa is een vd belangrijkste bronnen van verwarring. Want is dit ook zo?

Wat zeker is is dat deze ‘klimaatneutraliteit’ van biomassa een politieke afspraak betreft die in Brussel heeft geleid tot opname in de EU richtlijn hernieuwbare energie. Op basis hiervan wordt jaarlijks op EU niveau ca 24 miljard aan stimuleringssubsidies verstrekt aan de biomassa-industrie.

Maar is deze claim van ‘klimaatneutraliteit’ ook wetenschappelijk bewezen? Nee. Deze ‘groene’ boekhouding betreft een fictieve werkelijkheid. Op papier staat het mooi maar in werkelijkheid klopt het niet.

Wanneer houtpellets worden verbrand om elektriciteit op te wekken, veroorzaken ze direct koolstofvervuiling (naast andere vervuilende uitstoot zoals stikstof en ultrafijnstof) in de schoorsteen van de energiecentrale. Wetenschap heeft aangetoond dat verbranden van biomassa voor elektriciteit 20 procent meer koolstof uitstoot dan steenkool en drie keer zoveel als aardgas, per geproduceerde eenheid elektriciteit.

Het eerste argument van Gerrit dat het ‘aandeel van het verbranden van biomassa relatief klein is’ klopt ook niet.

De helft van de hernieuwbare energie in NL, betreft biomassa van alle geproduceerde energie (electriciteit, warmte, mobiliteit). Deze biomassa-energie heeft een C02 uitstoot die hoger is dan kolen en gas. In 2020 is door het gebruik van biomassa volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, 19 MT C02 uitgestoten. In 2020 was de totale uitstoot in NL 164,5 megaton C02-equivalenten. De 19 Mt C02-uitstoot van biomassa bedraagt dan 12% vd totale NL uitstoot.

Dat is een substantieel deel van de totale uitstoot. Deze uitstoot telt wel degelijk mee. En dit is nog los vd miljoenen tonnen hout direct afkomstig van bossen uit het buitenland. Biomassa, geoogst op industriele wijze met ontbossing en bosdegradatie als gevolg.

Niet belangrijk om ons hierop te richten? Niet de moeite van het benoemen waard? Wij denken van  wel.

Benieuwd wat u vindt!

Laat het ons weten via 👉
www.linkedin.com/posts/dr-fenna-swart_gerrithiemstra-biomassa-uitstoot-activity-7330283585641328643-4OSw