Persbericht 16 oktober 2024

Comité Schone Lucht: Raad van State dient alsnog uitspraak te doen over de natuurvergunning 

Het bericht dat Vattenfall stopt met de bouw van de grootste biomassacentrale in Diemen is een overwinning voor de natuur, goed voor onze bossen en biodiversiteit. Maar een principiële uitspraak van de Raad van State over de natuurvergunning blijft noodzakelijk. Comite Schone Lucht verwacht daarom samen met MOB van Johan Vollenbroek dat er alsnog uitspraak wordt gedaan. 

Vattenfall wilde de stikstofruimte die de natuurvergunning voor de locatie Diemen heeft, benutten voor de nieuwe biomassacentrale. Het benutten van deze stikstofruimte is strijdig met de Europese Habitatrichtlijn gezien de stikstofcrisis in Nederland. De stikstofuitstoot en -neerslag op natuurgebieden, zoals het nabijgelegen Natura2000 gebied Naardermeer, dient juist fors te dalen om de natuur te herstellen.  Comité Schone Lucht verwacht daarom een principiële uitspraak hierover van de Raad van State. Deze uitspraak heeft verregaande consequenties voor de lopende stikstofzaken in Nederland. 

Geen draagvlak
Voor de biomassacentrale van Vattenfall was al langer geen draagvlak meer. De omliggende gemeentes wilden het niet meer, maar ook de samenleving, politiek en wetenschap keerden zich steeds meer tegen Vattenfall. Door de aanhoudende campagne en berichtgeving van Comite Schone Lucht i.s.m. natuurorganisaties uit binnen en buitenland in de afgelopen 6 jaar, groeide een bewustzijn dat houtige biomassa niet alleen slecht is voor de bossen en biodiversiteit – door de systematische bos en kaalkap – maar ook geen bijdrage levert aan het klimaat mbt reductiedoelstellingen.  

Biomassaverbranding stoot meer broeikasgassen uit dan gas en steenkool. Maar ook de luchtkwaliteit was een grote zorg van de bewoners en samenleving. Biomassa stoot naast C02 en stikstof, ook ultrafijnstof uit en andere zeer zorgwekkende stoffen hetgeen grote problemen veroorzaakt voor de gezondheid van mens, dier en natuur

Gevolgen?
Volgens de voorzitter, Fenna Swart, van Comite Schone Lucht zal dit besluit wel bijdragen aan de politieke consensus en besluitvorming zowel in Den Haag als Brussel dat biomassa niet langer wordt gezien als duurzaam. ‘’Tegelijkertijd is de RWE, de grootste energieproducent in Nederland, momenteel bezig met het omzetten van de overgebleven kolencentrales naar 100% biomassa. Hiervoor wordt beccs (koolstofopvang en opslag) ingezet als Trojaans paard om de groene SDE subsidies binnen te halen. Dit betekent dat we van 3.5 miljoen ton naar 7.5 miljoen ton hout per jaar gaan aan geïmporteerde bossnippers uit Europa en Amerika voor onze biomassa. Dat is het volgende en eigenlijk een nog groter probleem dan Vattenfall.”