BELANGRIJKE UITSPRAAK RECHTBANK
Natuuractiegroepen winnen proces tegen Ministerie LVVN | Géén Kaalkap als bosbeheermaatregel
Persbericht 20 december 2024
‘Einde aan de huidige wildwest situatie in Nederlandse bossen. Een cruciale overwinning voor onze bossen en biodiversiteit’
In een belangrijk proces tegen het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), aangespannen door zeven natuuractiegroepen, heeft rechtbank Gelderland vandaag uitspraak gedaan. In het beroep eisten zij dat de Gedragscode Soortenbeheer Bossen, ingesteld door de minister zou worden vernietigd. Hun grootste bezwaar betrof de kaalkap, door de minister als bosbeheermaatregel opgenomen zodat bosbeheerders sneller en grootschaliger hun werkzaamheden kunnen inzetten. Dit zou ‘noodzakelijk’ zijn voor de bescherming van flora en fauna. Kaalkap brengt echter, volgens de natuurgroepen, grote en onomkeerbare schade toe aan bossen en biodiversiteit in Nederland. De rechtbank heeft vandaag het beroep ingesteld door de natuurgroepen gegrond verklaard.
Sinds oud-staatssecretaris, Henk Bleker, de subsidies voor natuurbescherming heeft teruggedraaid,kappen ‘bosbeheer’ organisaties zoals onder meer Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Provinciale landschappen meer bos kaal om de broekriem aan te halen. Centrale vraag in dit proces was dan ook of dit onder de noemer natuurbescherming mag worden opgenomen, zoals geclaimd door het ministerie. De natuurgroepen vroegen daarom de rechtbank om kaalkap te schrappen uit de gedragscode.
Bij kaalkap wordt in een keer een groot volume aan hout geoogst. Daarmee en met de gekapte aanwezige struiklaag en het tak- en tophout kan snel geld verdiend worden door verkoop aan papierindustrie en biomassacentrales. Om deze reden had de minister, onder druk van bosbouwsector, kaalkap in de gedragscode opgenomen, onder de termen groepen- en schermkap.
k ben bijzonder blij dat eindelijk, na vijf jaar strijd, de rechter nu een streep haalt door de gedragscode bossen, een heilloze coproductie door de boseigenaren en het landbouwministerie, die kaalkap van het bos promoot als bescherming van flora en fauna” (Frits van Beusekom, Stichting Natuurbelang)
Boskap leidt altijd tot emotie. Bomen leveren zuurstof, helpen de bodem te beschermen en zorgen voor schone lucht en, niet onbelangrijk, zijn daarmee essentieel voor de gezondheid van mens, dier en natuur. Deze uitspraak betekent het einde aan de huidige wildwest situatie in de Nederlandse bos. Dit is een cruciale overwinning voor onze bossen en biodiversiteit’
(Fenna Swart, Comite Schone Lucht)
Perscontact
Frits van Beusekom, Stichting Natuurbelang Nederland | +31 (0)6 153 9999 7
Fenna Swart, voorzitter Comité Schone Lucht | +31 (0)6 415 14 3300
De uitspraak kunt u via deze link lezen
[1] Stichting Natuurbelang Nederland, Vereniging Leefmilieu, Stichting Comité Schone Lucht, Stichting Mobilisation for the Environment, Stichting tot Behoud van het Schoorlse en Noord-Kennemerduinengebied, Stichting NatuurAlert Nederland, en Stichting Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe.