Het water staat ons aan de lippen, dus trotseer die kou en laat de overheid zien dat het je in 2020 menens is met het klimaat! Doe je mee met een nieuwjaarsduik voor schone lucht op IJburg? ????????
In de zomer hebben veel kinderen en ouders meegelopen in de Nationale Kindermars tegen de biomassacentrale, georganiseerd door St. Comite Schone Lucht. Ondanks alle druk en acties, wil Vattenfall de centrale toch bouwen. Maar het is nog geen gelopen race.

Doel
Op 1 januari om 11.55 uur organiseren Comité Schone Lucht ism Milieudefensie en de UVA Green Office een sponsorduik op het strand bij Lolaland/IJburg om geld op te halen voor de juridische procedures tegen de biomassacentrale. De crowdfunding heeft tot nu ruim €8000 opgeleverd en we hebben €30.000 nodig. Doen jullie mee?

Planning:

  • 11:00u Inloop & aanmelden ⏰
  • 11:30u Actiepakket in ontvangst nemen en naar wens bord beschrijven ????
  • 11:40u Omkleden en verzamelen voor de duik
  • 11:45u Warming-up door Steve Relyveld van BootBurg Outdoor Workouts
  • 11:55u Duiken! ????‍♀
  • 12:00u Opwarmen met warme choco! ☕

Doe je ook mee? Schrijf je in via https://bit.ly/2rJ893U

locatie IJburg Amsterdam

Praktische zaken:

???? Vind hier tips om de klimaatduik te overleven: https://bit.ly/35aGxlU

???? Registreren kan vanaf 11:00u, vind hiervoor de tent op het strand. Je krijgt een tof actiepakket met bordje (schrijf hierop je duikleus!), muts (There is no planet B) en tattoo.  

???? Duiken mag vanaf 8 jaar. Kinderen onder de 12 jaar dienen te worden begeleid door een volwassene!

???? Milieudefensie heeft een verzekering, mocht er onverhoopt iets mis gaan.

Informatie over de rechtszaak:

Amsterdamse Stadswarmte een ramp voor het Klimaat. In Amsterdam is, onder leiding van GroenLinks, ervoor gekozen om voor 2030 1,5 miljoen huizen van het gas af te halen en in plaats daarvan op grote schaal biomassa te gaan verbranden voor warmte. Deze keuze is onverantwoord en desastreus voor het klimaat , de natuur en onze schone lucht.

Biomassacentrales krijgen flinke overheidssubsidies. Het is dus een lucratieve businessdeal voor energieleveranciers waarmee miljarden gemoeid gaan. Ondertussen houdt gemeente Amsterdam vol dat het ‘goed is voor het klimaat’ omdat het stoken van hout ‘C02 neutraal’ zou zijn. In de praktijk komt er allerlei ellende uit de uitlaatpijp van biomassacentrales, die niet veel meer zijn dan gigantische houtkachels. Fijnstof, stikstof, zwavel en 2 (!) keer zoveel CO2 als bij de huidige gascentrale.

Voorlopig doorgaan met gas. Ondertussen moet de overheidssubsidie van ruim 11 miljard, bestemd voor de energietransitie, beschikbaar worden gesteld voor onderzoek naar, en investering in echte vormen van duurzame energie zoals onder meer water-, aarde- en luchtenergie. Ons nationale treinstelsel van de NS rijdt al volledig op windenergie, dus het kan en er is veel meer mogelijk. Hiervoor moet de overheidssubsidie voor biomassa afgeschaft worden zodat er een flinke pot met geld overblijft voor de investering in echte duurzame energie. Als je dit ook vindt en mee wil helpen kun je tekenen voor deze petitie: https://bit.ly/2QAHDC0 

St. Comitée Schone Lucht

Comité Schone Lucht, opgericht door Jildert Huitema en Fenna Swart, is een Amsterdamse stichting die samenwerkt met andere natuurorganisaties in binnen- en buitenland (zoals Milieudefensie, De Landelijk Federatie tegen Biomassacentrales, Biofuelwatch, Fossielvrij Amsterdam, Dogwood Alliance etc.). Afgelopen zomer liepen honderden kinderen en volwassenen mee met de Nationale Kindermars op IJburg voor Schone Lucht als protest tegen de biomassacentrale, daarvoor in juni organiseerden we ism een groep kunstenaars de ART ACTION: De Zeven Zonden Van Biomassa, voor het hoofdkantoor van Vattenfall in Amsterdam. Ma de Ruim 5000 mensen tekende al de petitie tegen de overheidssubsidies voor biomassacentrales.

Recent organiseerden we de Publieksprijs Luchtwachter2020 waarbij het publiek kon kiezen welke grote luchtvervuiler de aanmoedigingsprijs verdient voor Schone Lucht (zie verder: www.comiteschonelucht.nl). Wat we nu nodig hebben is een streep door de biomassaplannen. Om deze reden zijn we samen met Johan Vollenbroek naar de rechter gestapt om de vergunning van de centrale vernietigd te krijgen. Er is immers een stikstofcrisis en deze biomassacentrale stoot een enorme hoeveelheid stikstof uit.

Afgelopen maand gaf de baas van Nuon/ Vattenfall aan geschrokken te zijn van de enorme kritiek op biomassa van de bewoners in Nederland. Om deze reden heeft hij aangegeven geen nieuwe biomassacentrales meer te zullen bouwen in Nederland. Met deze duik kunnen we een belangrijke boodschap afgeven, namelijk ‘Het water staat tot onze lippen, Vattenfall en gemeente Amsterdam doe er wat aan: Schone Lucht is een grondrecht voor iedereen!”

De klimaatduik voor schone lucht wordt georganiseerd door Comite Schone Lucht, samen met Milieudefensie en de UvA Green Office. De warming-up wordt verzorgd door Steve Relyveld. Hotel Breeze Amsterdam sponsort lekkere warme chocolademelk en Surfcenter IJburg stelt hun gebouw beschikbaar voor omkleden. Ook is de Amsterdamse Reddingsbrigade aanwezig. Zij zetten zich op vrijwillige basis in voor onze veiligheid en zijn te sponsoren via https://bit.ly/2u28VJX.

We kijken uit naar je komst!

Groetjes en vast een hele fijne jaarwisseling,

Fenna, Jildert en Eline

PS Wil je helpen? ???? Deel dit bericht met de fondswerving met al je vrienden en familie en of Social Media zodat we niet voor niets de kou ingaan! (Mocht je zelf niet zo van kou houden, is doneren ook een leuke manier om je bijdrage ‘af te kopen’ ????).

Doneren voor de rechtszaak kan aan: ????

Ø  De Amsterdamse studenten van de UvA Green Office: https://bit.ly/2MDl8er

Ø  Cain en zijn vriendjes en vriendinnetjes uit IJburg: https://bit.ly/2u4hrbv

Ø  IJburger Jorien van Milieudefensie: https://bit.ly/2ZA1OnO