Wil je hout voor de kachel kopen?

Wil je brandhout voor je houtkachel of open haard kopen? Dat is geen goed idee! Houtstoken in je houtkachel of open haard is slecht voor de luchtkwaliteit binnen- en buitenshuis, geeft houtrookoverlast voor buren, en is bovendien slecht voor bossen en klimaat.

Overlast houtrook voor buren
Zo stelde Ipsos vast dat een kwart van de Nederlanders overlast van houtrook door houtstook van buren ervaart [1]. Wilt u een goede buur blijven, dan kunt u beter geen houtkachel aanschaffen maar het geld investeren in het isoleren van uw woning of een échte duurzame verwarming zoals een warmtepomp.

pastedGraphic.png

Slecht voor eigen gezondheid
Ook voor uw eigen gezondheid is een houtkachel slecht [2].  De kwaliteit van de lucht in uw woning gaat er op achter uit [3]. Boosdoener is onder meer ultrafijnstof. Dit zijn deeltjes in de lucht die kleiner zijn dan 0,1 micrometer [4].  Deze dringen diep in de longen en bloedbaan door, en zorgen voor negatieve gezondheidseffecten [5]. Onderzoek toont aan dat mensen met bestaande luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen gevoeliger zijn, en meer en eerder klachten kunnen ontwikkelen als zij met (ultra)fijnstof van houtstook in aanraking komen.

Slecht voor klimaat
Blokken brandhout die te koop zijn in tuincentra, zijn veelal vooraf in gasgestookte droogkamers gedroogd. Dat is slecht voor het klimaat. Bovendien heeft een open haard of houtkachel een zeer laag energetisch rendement. De CO2 uitstoot van houtverbranding is hoger dan die van  kolen (en tweemaal hoger dan die van gasstook). Die extra CO2-uitstoot kan het klimaat nu niet gebruiken. Het is beter je huis goed te isoleren en bijvoorbeeld een warmtepomp aan te schaffen.

Duurzaamheidslabel herkomst niet terecht
De herkomst van de blokken is vaak niet bepaald. Ook al staat er een duurzaamheidslabel op het hout. Dat blijkt uit diverse onderzoeksrapportages [6]. De natuurschade van houtkap is groot. Bomen en bossen dienen juist goed te worden beschermd.

This site is registered on wpml.org as a development site.