Hoe graag we het ook zouden geloven, berg de feestslingers nog maar even op. Vattenfall zegt eigenlijk: gaat u maar slapen, we maken pas op de plaats. Helaas, niets is minder waar. Alle acties van VF wijzen nog op doorgang. Blijf dus wakker, wees alert?

De Biomassacentrale van VF is nog NIET van de baan. Lees hieronder de berichten zoals deze verschenen in het nieuws en onze reactie hierop in pers en media.

Na drie weken radiostilte komt Vattenfall vandaag met een verklaring over de vernietiging van de omgevingsvergunning voor haar geplande biomassacentrale Diemen en de verplichting om alsnog een milieu-effectrapport op te stellen. Vattenfall geeft aan de ontwikkeling van een biowarmtecentrale in Diemen te pauzeren. 

“Dit is oude wijn in nieuwe zakken. Dit is een bekende truc van Vattenfall. Herhaling van zetten. We hebben dit eerder gezien in de afgelopen 4 jaar. Na alle recente commotie rondom de laatste uitspraak van de Raad van State en ons bezwaarschrift tegen de subsidietoekenning, voelt Vattenfall de druk om een  uitspraak te doen. Het bedrijf drukt dus op de pauzeknop maar blaast niets af. Kortom, Vattenfall kijkt weg en verwijst naar politiek. De politiek kijkt ook weg en wijst naar de provincie, die op haar beurt ook weg kijkt en verwijst naar Vattenfall. Niemand neemt verantwoordelijkheid en achter de schermen gaat de industrie door. “Onze campagne en juridische procedures dus ook.”

—Fenna Swart, voorzitter van Comité Schone Lucht, over de verklaring van Vattenfall

In haar verklaring geeft Vattenfall aan in gesprek te gaan met de betrokken gemeenten, de provincie Noord-Holland en demissionair minister Jetten van Klimaat en Energie om samen de mogelijkheden van alternatieve duurzame warmtebronnen en de tijdige ontwikkeling daarvan te verkennen. 

Biomassa niet hernieuwbaar
In haar verklaring blijft Vattenfall hardnekkig biomassawarmte (de meest betaalbare vorm van) duurzame warmte noemen. Biomassawarmte is, volgens Comite Schone Lucht, echter ‘duur, niet duurzaam en niet hernieuwbaar. Biomassaverbranding stoot meer CO2 uit dan kolen. De uitgestoten CO2 wordt pas na 50 tot 100 jaar weer vastgelegd door nieuw aangeplante bomen. ‘De houtwinning door kaalkap is desastreus voor bossen, biodiversiteit en luchtkwaliteit.’

Juridische procedures blijven
Onze jarenlange campagne en huidige juridische procedures zullen dus onverminderd blijven doorgaan tegen deze geplande grootste biomassacentrale, aldus Fenna Swart. Er is geen draagvlak, niet vanuit de samenleving, noch vanuit politiek en wetenschap. Er loopt nog een juridische procedure bij de Raad van State tegen de natuurvergunning en we hebben bezwaar ingediend tegen de nieuwe SDE-subsidie voor de geplande biomassacentrale. Deze subsidie is door minister Jetten ten onrechte afgegeven na de subsidiestop (zie voor meer info, link hieronder).

Lees meer: https://comiteschonelucht.nl/bezwaar-subsidie-biomassacentrale-diemen-vattenfall/


18 september 2023

Vattenfall stopt ontwikkeling omstreden biomassacentrale

De Telegraaf artikel van 18 september 2023: Vattenfall stopt ontwikkeling omstreden biomassacentrale
© ANP / HH

Nu lijkt de twijfel dan ook bij Vattenfall zelf toe te slaan. Maar Fenna Swart van Comité Schone Lucht, gelooft niet in een echte ommekeer. ,,Ze zullen alles doen om deze centrale door te drukken.” De alternatieven die Vattenfall noemt, zijn moeilijk uitvoerbaar, aldus Swart. ,,Als ze echt belangstelling hadden gehad voor andere warmtebronnen, dan hadden ze niet zo hun best gedaan om subsidie voor biomassa te krijgen.”

Lees meer: https://www.telegraaf.nl/nieuws/160082192/vattenfall-stopt-ontwikkeling-omstreden-biomassacentrale


Vattenfall pauzeert ontwikkeling biomassacentrale bij Diemen

Allgemene Dagblad artikel van 18 oktober 2023: Vattenfall pauzeert ontwikkeling biomassacentrale bij Diemen
Een biomassacentrale in Diemen had het voordeel dat snel, grootschalig en relatief goedkoop veel warmte kan worden opgewekt. © ANP

Actiegroep Comité Schone Lucht (CSL), die begon op IJburg en al jaren fel van leer trekt tegen biomassacentrales, gelooft niet dat de aangekondigde pauze een groot verschil maakt. Vattenfall heeft dat al eens eerder gedaan, memoreert Fenna Swart van CSL“Ze drukken op de pauzeknop, maar blazen niets af. Achter de schermen gaat de industrie door. Onze campagne en onze juridische procedures dus ook.” 

Lees meer: https://www.ad.nl/amsterdam/vattenfall-pauzeert-ontwikkeling-biomassacentrale-bij-diemen~a63d230b/


Vattenfall legt ontwikkeling omstreden biomassacentrale Diemen stil en zoekt ‘duurzame alternatieven’

De Volkskrant artikel van 18 september 2023: Vattenfall legt ontwikkeling omstreden biomassacentrale Diemen stil en zoekt ‘duurzame alternatieven’
De elektriciteitscentrale Vattenfall in Diemen. © ANP

Het Comité Schone Lucht, een van de partijen die de zaak tegen Vattenfall aanspande, beschouwt de aankondiging van maandag met argusogen. ‘Vattenfall zegt dat ze slechts op de pauzeknop drukt, en de biowarmtecentrale nog altijd niet heeft afgeblazen’, zegt woordvoerder Fenna Swart‘Dit hebben we de afgelopen vier jaar vaker gehoord: we maken een pas op de plaats. Wij denken dat ze doorgaan tot het bittere einde, tot de bouw echt niet meer mogelijk is.’ 

Lees meer: https://www.volkskrant.nl/economie/vattenfall-legt-ontwikkeling-omstreden-biomassacentrale-diemen-stil-en-zoekt-duurzame-alternatieven~b198c151/


Vattenfall staakt bouw biomassacentrale bij Diemen

NRC artikel van 18 september 2023: Vattenfall staakt bouw biomassacentrale bij Diemen

Biomassa Volgens de Raad van State moet onderzoek gedaan worden naar de milieueffecten van de biomassacentrale. Vattenfall zegt dat het waarschijnlijk net zo lang duurt om minder omstreden energieopwekking te realiseren. 

Lees meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/09/18/vattenfall-staakt-bouw-biomassacentrale-bij-diemen-a4174673


Vattenfall zoekt alternatief voor biomassacentrale in Muiden

Noordhollands Dagblad artikel van 18 september 2023: Vattenfall zoekt alternatief voor biomassacentrale in Muiden
© ANP

Energiebedrijf Vattenfall gaat op zoek naar een andere duurzame warmtebron bij Diemen, op de grens met Muiden, nadat de Raad van State (RvS) heeft geoordeeld dat voor een biomassacentrale toch onderzoek moet worden gedaan naar de milieueffecten.

Lees meer: https://m.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20230919_28574604

Fenna Swart, Comité Schone Lucht

Sluit je aan.
Alle expertise is welkom.
Stuur een mail of volg ons voor de laatste ontwikkelingen!