Nieuw rapport TRINOMICS
Enkele dagen nadat landen op de wereldklimaatconferentie COP27 toezeggen bossen te beschermen, onthult een nieuw rapport van het Nederlandse onderzoeksbureau Trinomics dat er jaarlijks miljardensubsidies worden verstrekt aan houtkap voor biomassa in 2021. Het rapport van het Nederlandse onderzoeksbureau Trinomics is gemaakt in opdracht van de Natural Resources Defence Council (NRDC). Opvallend is dat Nederland in de Top 3 staat van landen die in 2021 de meeste subsidies uitgaven aan biomassa. Volgens Comité Schone Lucht is deze schijnvertoning niet langer houdbaar: “niet politiek maar ook niet wetenschappelijk, juridisch of maatschappelijk. We stoppen met het aanjagen van houtverbranding of we gaan ermee door, maar enerzijds bossen beschermen en anderzijds verbranden kan niet alle twee tegelijk. Dit is CO2 dweilen met de subsidiekraan open.”

De 10 geanalyseerde Europese landen gaven in 2021 meer dan € 6,3 miljard uit aan subsidies voor biomassa, meer dan enig jaar daarvoor en een stijging van bijna 33% ten opzichte van 2015. Uit het rapport blijkt verder dat het VK de grootste subsidieverstrekker van bio-energie in Europa blijft, met een uitgave van € 2,1 miljard in 2020, voornamelijk aan de Drax biomassacentrale. Duitsland volgde op de voet en gaf in 2020 € 1,7 miljard uit. En Nederland nam de derde plaats in, met (€ 856 miljoen aan subsidies. Dat is bijna een verdrievoudiging van de subsidies in Nederland sinds 2015.

Nederlandse situatie
In Nederland gaan de biomassasubsidies met name naar de bijstook van biomassa in de twee RWE kolencentrales, Amer (St Geertruidenberg; bijstook hout 1.7 miljoen ton/ jaar) en Eemshaven (bijstook hout 0.8 miljoen ton/ jaar). Het Verenigd Koninkrijk is de grootste boosdoener met meer subsidies voor bio-energie dan de 11 andere geanalyseerde Europese landen. In 2021 gaf het VK € 2.1 aan subsidies, een stijging van 70% ten opzichte van 2015. Het geïmporteerde hout komt onder meer uit oerbossen in onder meer Canada, de VS en Estland. Bij de huidige revisie van de Europese Richtlijn hernieuwbare energie (RED) die eind dit jaar wordt afgerond, is het subsidiedebat een cruciaal punt: “doorgaan met biomassa en de klimaatdoelen op papier behalen maar verlies van geloofwaardigheid en steun van het electoraat óf stoppen en daarmee erkennen dat Europa een nog groter klimaatprobleem heeft dan het al had”, aldus Comite Schone Lucht.

Een link naar een blog van NRDC over het rapport is hier te vinden.

————————————————————————————————-
Contact Pers NL
Comite Schone Lucht +31 6 41514330

NRDC Daniel Levy
Finn Partners voor de Natural Resources Defense Council (NRDC)
NRDCUK@finnpartners.com +44 20 7046 8351