Nieuws blog

Hier publiceren we relevante nieuwsartikelen:

HOERA: Raad van State zet streep door biomassacentrale Diemen

Fenna Swart (30 augustus 2023)
Na jaren van strijd én onderbouwing heeft het recht gisteren zegegevierd. Comité Schone Lucht is samen met partner NGO’s de strijd aangegaan tegen de komst van biomassacentrales en hebben deze gewonnen uit naam van onze ecologie, luchtkwaliteit, kinderen en onszelf...

LEES MEER

Nieuwe zomerse duurzaamheids-campagne Vattenfall stuit op protest in samenleving

Comité Schone Lucht (4 augustus 2023)
Energiebedrijf Vattenfall lanceert deze zomer een nieuwe internationale duurzaamheidscampagne met model, Hollywood actrice en zelfbenoemde ‘eco-strijder’ Cara Delevingne in de hoofdrol. In deze commercial wil Vattenfall, met een gezichtsspray op basis van industriële emissies, laten zien dat hun uitstoot schoon en duurzaam is.”.

LEES MEER

Brief aan minister EZK en stas IenW-aanscherping biogrondstoffenbeleid en duurzaamheidscriteria bij implementatie RED noodzakelijk

Comité Schone Lucht (3 augustus 2023)
Hierbij geven wij u ons commentaar op uw Kamerbrief dd 12 mei 2023 “Stand van zaken implementatie duurzaamheidscriteria biogrondstoffen in regelgeving”.

Lees meer

Opinie: ‘De nieuwe commercial van ‘groen’ Vattenfall is niets meer dan een pr-stunt'

Fenna Swart, Maarten Visschers en Johan Vollenbroek (28 juli 2023) Het Parool
Energiemaatschappij Vattenfall presenteert zich graag als milieubewust bedrijf. De nieuwe commercial met een gezichtsspray van afvalwater past in deze strategie.

Brandbrief internationale coalitie van milieuorganisaties richting Huis van Afgevaardigden

Comité Schone Lucht (13 juni 2023)
In de aanloop naar de rondetafelgesprekken van 15 juni, waar ook biomassa op de agenda staat, werken internationale milieuorganisaties samen om een spoedbrief samen te stellen richting afgevaardigden...

LEES MEER

Klimaatcrisis valt niet te begrijpen zonder kennis van de ecologische crisis

Fenna Swart (29 juni 2023) BNNVARA
Vorige week ontsnapte een van de meest ingrijpende natuurwetten aan vernietiging, in een gelijkspel. De tegenstand kwam vanuit traditionele lobby's voor intensieve landbouw, bosbouw en visserij met Nederland voorop.

Lees meer

Biomassa straks misschien weer uit den boze?

De Telegraaf (15 juni 2023)
Geen cent zou klimaatminister Jetten nog besteden aan het opstoken van ‘houtige biomassa’. Toch is het einde van deze fel omstreden praktijk nog lang niet in zicht. Donderdag bespreken specialisten in de Tweede Kamer hoe het verder moet.

Lees meer

Scherpe kritiek op verbranden ‘klimaatneutrale’ biomassa: ‘Doorgaan is echt dramatisch’

Algemeen Dagblad (15 juni 2023)
Duurzaam beheer van bossen lost het klimaatprobleem van biomassaverbranding niet op. Of houtpellets een duurzaamheidscertificaat dragen of niet: bij het opstoken ervan duurt het tientallen jaren tot misschien wel eeuwen voordat de CO2 uit de verbrande bomen weer in nieuw bos is opgenomen.

Lees meer

Brandbrief internationale coalitie van milieuorganisaties aan Tweede Kamer

Comité Schone Lucht (13 juni 2023)
in opmaat naar Rondetafel Biomassa Tweede Kamer 15 juni a.s.

Lees meer

De Bedenkelijke Rol van Biomassa in de Energietransitie

Fenna Swart (12 juni 2023) Comité Schone Lucht
Position Paper RondeTafelGesprek Biomassa, Cie EZK d.d. 15 juni 2023

Lees meer

Minister Jetten moet de schaamteloze biomassa-industrie beperken in plaats van stimuleren

Fenna Swart (6 mai 2023) BNNVARA
Het gegeven dat biomassaverbranding minder duurzaam lijkt dan aanvankelijk gedacht, lijkt inmiddels breed bekend. Maar schijn bedriegt.

Lees meer

Biomassa: niet duurzaam, toch subsidies

Fenna Swart, Rita Frost (2 april 2023) NRC
Biomassa leidt tot grote schade aan de gezondheid van mens, dier en natuur, schrijven Rita Frost en Fenna Swart. Maar dankzij een sterke lobby blijven de subsidies komen.

Lees meer

Comité Schone Lucht (24 oktober 2023)
Biomassa als brandstof bovenaan lijst EU-beleidsmaatregelen strijdig met Klimaat
Op basis van nieuw onderzoek dat vandaag door WWF-EU is gepubliceerd, zijn een zestal Europese beleidsmaatregelen geïdentificeerd die zeer strijdig en inconsistent zijn met de Europese klimaatdoelstellingen. Deze maatregelen belemmeren actief een snelle reductie van de noodzakelijke CO2-uitstoot. Bovenaan de lijst staat het gebruik van biomassa als brandstof. Hiermee wordt bevestigd wat Comité Schone Lucht in samenwerking met haar lokale, regionale en (inter)nationale collega-natuur- en bosbeschermers al jaren aangeeft.


Fenna Swart (23 oktober 2023) BNNVARA
Ondanks verkiezingsbeloften is Nederland nog steeds koploper bossen verbranden, onder de noemer biomassa
Bio-Energy with Carbon Capture Storage, oftewel bio-energie met CO2-afvang en opslag, kortweg BECCS geheten, is een nog niet heel bekend begrip bij het grote publiek, maar wel een klimaatmaatregel waarin flink wordt geïnvesteerd via onder meer overheidssubsidies. Ofwel het is een nieuw verdienmodel voor de industrie. De vraag is of het klimaat hiermee is geholpen?


Fenna Swart (12 oktober 2023) De Telegraaf
Hét obstakel voor groen is Timmermans zelf
Op initiatief van Frans Timmermans in zijn recente rol als Eurocommissaris zet brussel in op biomassa. Als lijsttrekker van PvdA/GL staat Timmermans voor de taak het einde van biomassa te bepleiten. Ongeloofwaardig, vindt Fenna Swart.


Comité Schone Lucht (10 oktober 2023)
Definitieve EU-richtlijn ‘hernieuwbare energie’ aangenomen
Binnen de definitieve versie van de herziene richtlijn hernieuwbare energie (RED III) die gisteren 9 oktober is aangenomen, worden energiebedrijven nog steeds in staat gesteld bossen te kappen en verbranden voor biomassa op basis van miljarden euro’s aan overheidssteun. Dit ondanks herhaalde waarschuwingen van wetenschappers, artsen, NGO’s en Europese burgers over de rampzalige gevolgen voor bossen, klimaat en luchtkwaliteit.


Trouw (10 oktober 2023)
Comité Schone Lucht strijdt tegen de stook van biomassa, met slapeloze nachten tot gevolg
Het Comité Schone Lucht, nummer 46 in de Duurzame 100, organiseert succesvol verzet tegen de verbranding van biomassahout in energiecentrales. Makkelijk is dat niet: ‘Het is David tegen Goliath.’


BNNVARA (29 september 2023) Fenna Swart
EU kiest nieuwe leider, maar ligt de prioriteit bij het klimaat of toch de partijpolitiek?
Het demissionaire kabinet heeft op persoonlijke aanbeveling van demissionair premier Mark Rutte, minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) voorgedragen als opvolger van Eurocommissaris Frans Timmermans in Brussel. Volgens Rutte heeft deze voordracht draagvlak binnen zowel het kabinet als de Europese Commissie in Brussel. De vraag is of dit klopt? Binnen het kabinet was D66 waarschijnlijk niet enthousiast.


Comité Schone Lucht (27 september 2023)
BECCS – een averechtse klimaatoplossing en valse belofte (PDF)
Deze notitie gaat in op de grote nadelen van de nog niet in praktijk gebrachte techniek BECCS, het verbranden van biomassa voor energieopwekking in combinatie met afvang en opslag van CO2. BECCS is desastreus voor klimaat en biodiversiteit. Een poging van de energiesector om hun kolen- en energiecentrales op biomassa te blijven stoken.


Noordhollands Dagblad (19 september 2023)
Vattenfall zoekt alternatief voor biomassacentrale in Muiden
Energiebedrijf Vattenfall gaat op zoek naar een andere duurzame warmtebron bij Diemen, op de grens met Muiden, nadat de Raad van State (RvS) heeft geoordeeld dat voor een biomassacentrale toch onderzoek moet worden gedaan naar de milieueffecten.


NRC (18 september 2023)
Vattenfall staakt bouw biomassacentrale bij Diemen
Biomassa Volgens de Raad van State moet onderzoek gedaan worden naar de milieueffecten van de biomassacentrale. Vattenfall zegt dat het waarschijnlijk net zo lang duurt om minder omstreden energieopwekking te realiseren.


De Volkskrant (18 september 2023)
Vattenfall legt ontwikkeling omstreden biomassacentrale Diemen stil en zoekt ‘duurzame alternatieven’
Vattenfall heeft de ontwikkeling van de biomassacentrale in Diemen stilgelegd. Het energieconcern zoekt met betrokken overheden naar alternatieven. De komst van de centrale lijkt steeds onzekerder te worden.


De Telegraaf (18 september 2023)
Vattenfall stopt ontwikkeling omstreden biomassacentrale
Vattenfall staakt de voorbereidingen om een biomassacentrale te bouwen bij Diemen. Het energiebedrijf gaat op zoek naar duurzame alternatieven voor de veel bekritiseerde stook van houtpellets.


AD (18 september 2023)
Vattenfall pauzeert ontwikkeling biomassacentrale bij Diemen
Vattenfall legt de ontwikkeling van de biomassacentrale bij Diemen stil. De vertraging die onvermijdelijk werd na een uitspraak door de Raad van State wil het energiebedrijf gebruiken voor afspraken over alternatieven voor de verwarming van tienduizenden woningen in Amsterdam.


Het Parool (1 september 2023)
Rond biomassa lukt activisme wat de lokale politiek noet voor elkaar krijgt
Het was nadat activisten als Fenna Swart de schaduwkant van biomassa toonden dat lokale politiek bestuurders wakker werden. In Diemen bijvoorbeeld, waar college en raad zich in 2019 tegen de komst van de biomassacentrale van Vattenfall in hun gemeente uitspraken.


NRC (31 augustus 2023)
Rechter: milieuonderzoek biomassacentrale nodig
De Raad van State oordeelt dat de provincie Noord-Holland te gemakkelijk een bouwvergunning afgaf voor de centrale bij Diemen.


BN DeStem (30 augustus 2023)
Opnieuw tegenvaller voor Vattenfall: streep door omgevingsvergunning biomassacentrale
Energiebedrijf Vattenfall krijgt opnieuw een tegenvaller te verwerken voor de geplande bouw van Nederlands grootste biomassacentrale bij Diemen. De Raad van State stelt woensdag in een uitspraak dat er alsnog een milieueffectrapportage nodig is die de effecten onderzoekt van het in gebruik nemen van de grootste houtoven van Nederland.


RD (30 augustus 2023)
Onderzoek nodig naar milieueffecten biomassacentrale Diemen
De provincie Noord-Holland heeft te gemakkelijk een vergunning afgegeven voor de bouw van een nieuwe biomassacentrale in Diemen. Voordat de bouw kan beginnen, moet onderzoek worden gedaan naar de milieueffecten. Dat is ten onrechte niet gebeurd, oordeelt de Raad van State in een woensdag verschenen uitspraak. De hoogste bestuursrechter heeft daarom de omgevingsvergunning vernietigd.


NH (30 augustus 2023)
Gevoelige klap voor biomassacentrale Diemen: Raad van State vernietigt vergunning
De Raad van State heeft de provincie Noord-Holland teruggefloten rond het verlenen van een omgevingsvergunning voor de biomassacentrale van Vattenfall in Diemen. De provincie blijkt bij het verlenen van de vergunning geen onderzoek te hebben laten doen naar de milieugevolgen van de centrale en moet dat met terugwerkende kracht alsnog doen. De eerder afgegeven omgevingsvergunning is vanwege de fout vernietigd. Dat zal hoogstwaarschijnlijk tot vertraging leiden.


Trouw (30 augustus 2023)
Raad van State vernietigt vergunning biomassacentrale Diemen: onderzoek is nodig
De provincie Noord-Holland heeft te gemakkelijk een vergunning afgegeven voor de bouw van een nieuwe biomassacentrale in Diemen. Voordat de bouw kan beginnen, moet onderzoek worden gedaan naar de milieueffecten.


AD (30 augustus 2023)
Bouwvergunning biomassacentrale in Diemen vernietigd: provincie moet eerst gevolgen voor milieu onderzoeken
Een gevoelig verlies voor Vattenfall, dat een biomassacentrale wil bouwen bij Diemen: de Raad van State oordeelt dat de provincie Noord-Holland eerst de gevolgen voor het milieu in kaart moet laten brengen en vernietigt daarom de bouwvergunning.


de Volkskrant (30 augustus 2023)
Vertraging (en mogelijk afstel) bouw biomassacentrale Diemen: ‘Hele procedure moet opnieuw’
Milieuorganisaties hebben een overwinning geboekt in de strijd rond de geplande biomassacentrale in Diemen. Energiebedrijf Vattenfall mag de centrale niet bouwen voordat er een rapport is opgesteld over het milieueffect van wat de grootste biomassacentrale van Nederland moet worden.


NOS (30 augustus 2023)
Raad van State vernietigt milieuvergunning van biomassacentrale Diemen
De provincie Noord-Holland moet alsnog onderzoeken wat de gevolgen voor het milieu zijn, als er bij Diemen een grote biomassacentrale wordt gebouwd. De provincie heeft in 2019 een bouwvergunning afgegeven, maar de Raad van State heeft die vergunning vernietigd.


Het Parool (30 augustus 2023)
Vattenfall kreeg miljoenensubsidie voor biomassacentrale bij Diemen, ondanks subsidiestop
Ondanks de subsidiestop voor biomassacentrales die klimaatminister Rob Jetten vorig jaar afkondigde, heeft Vattenfall eerder dit jaar opnieuw een miljoenensubsidie gekregen voor de biomassacentrale die het energiebedrijf wil bouwen bij Diemen.


Comité Schone Lucht (30 augustus 2023)
Het recht heeft zege gevierd! Raad van State fluit provincie terug en zet streep door vergunning biomassacentrale Vattenfall in Diemen
Geweldige winst voor onze #bossen, #biodiversiteit en  #luchtkwaliteit!


Comité Schone Lucht (29 augustus 2023)
Langverwachte uitspraak Biomassacentrale Diemen
Raad van State | Vattenfall versus Natuur NGO’s | Woensdag 30 AUG. 10.15 uur.


Comité Schone Lucht (29 augustus 2023)
Bezwaar besluit SDE subsidie inzake biomassacentrale Diemen van Vattenfall
Aan Minister voor Klimaat en Energie dhr. R. Jetten en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Afdeling Juridische Zaken.


BNR (19 augustus 2023)
‘Biomassa is onverantwoorde, ecocidale brandstof’ 
Het gebruik van biomassa is een onverantwoorde optie voor de energievoorziening. Het (bij)stoken ervan leek ooit een goed idee, maar inmiddels is ook de wetenschap ‘om’, zegt Partij voor de Dieren-Kamerlid Lammert van Raan. ‘De kaalslag in bossen in met name het zuidoosten van Amerika is een ‘ecocidale keten’ die door de belastingbetaler in stand wordt gehouden. En dat is voornamelijk door burgers aangekaart.’


AD (10 augustus 2023)
Baas Greenpeace: ‘Alle grote problemen hebben te maken met natuur- of milieucrisis’ (English)
Gezondheidsschade rond Tata Steel, geluidsoverlast door Schiphol, vervuilde grond nabij Chemours: het komt volgens Greenpeace-directeur Andy Palmen door hetzelfde euvel. Een gekortwiekte staat die achter de feiten aanloopt en burgers niet beschermt. ,,De overheid is de controle kwijt”, stelt Palmen. ,,Het roer moet drastisch om.”


Comité Schone Lucht (4 augustus 2023)
Nieuwe zomerse campagne Vattenfall stuit op protest in samenleving 
Energiebedrijf Vattenfall lanceert deze zomer een nieuwe internationale duurzaamheidscampagne met model, Hollywood actrice en zelfbenoemde ‘eco-strijder’ Cara Delevingne in de hoofdrol. In deze commercial wil Vattenfall, met een gezichtsspray op basis van industriële emissies, laten zien dat hun uitstoot schoon en duurzaam is. TDe Nederlandse natuur NGO, Comité Schone Lucht (CSL), publiceerde deze week een nieuwe versie van de Vattenfall-commercial met het, volgens CSL, ‘echte verhaal’. 


Comité Schone Lucht (3 augustus 2023)
Brief aan minister EZK en stas IenW-aanscherping biogrondstoffenbeleid en duurzaamheidscriteria bij implementatie RED noodzakelijk
Hierbij geven wij u ons commentaar op uw Kamerbrief dd 12 mei 2023 “Stand van zaken implementatie duurzaamheidscriteria biogrondstoffen in regelgeving”.


Fenna Swart, Maarten Visschers en Johan Vollenbroek (28 juli 2023) Het Parool
Opinie: ‘De nieuwe commercial van ‘groen’ Vattenfall is niets meer dan een pr-stunt’
Energiemaatschappij Vattenfall presenteert zich graag als milieubewust bedrijf. De nieuwe commercial met een gezichtsspray van afvalwater past in deze strategie.


Fenna Swart (29 juni 2023) BNNVARA
Klimaatcrisis valt niet te begrijpen zonder kennis van de ecologische crisis
Vorige week ontsnapte een van de meest ingrijpende natuurwetten aan vernietiging, in een gelijkspel. De tegenstand kwam vanuit traditionele lobby’s voor intensieve landbouw, bosbouw en visserij met Nederland voorop.


De Telegraaf (15 juni 2023)
Biomassa straks misschien weer uit den boze?
Geen cent zou klimaatminister Jetten nog besteden aan het opstoken van ‘houtige biomassa’. Toch is het einde van deze fel omstreden praktijk nog lang niet in zicht. Donderdag bespreken specialisten in de Tweede Kamer hoe het verder moet.


Algemeen Dagblad (15 juni 2023)
Scherpe kritiek op verbranden ‘klimaatneutrale’ biomassa: ‘Doorgaan is echt dramatisch’
Duurzaam beheer van bossen lost het klimaatprobleem van biomassaverbranding niet op. Of houtpellets een duurzaamheidscertificaat dragen of niet: bij het opstoken ervan duurt het tientallen jaren tot misschien wel eeuwen voordat de CO2 uit de verbrande bomen weer in nieuw bos is opgenomen.


Comité Schone Lucht (13 juni 2023)
Brandbrief internationale coalitie van milieuorganisaties aan Tweede Kamer
in opmaat naar Rondetafel Biomassa Tweede Kamer 15 juni a.s.

Comité Schone Lucht (31 maart 2023)
Nieuwe EU richtlijn hernieuwbare energie vastgesteld | Bescherming bossen en biodiversiteit verder onder druk door hogere hernieuwbaarheidsdoelen
De onderhandelingen over de nieuwe EU richtlijn hernieuwbare energie (RED) zijn afgerond.


Comité Schone Lucht (30 maart 2023)
Amsterdamse AEB-centrale (grootverbrander afval & biomassa) veroorzaakt nieuw uitstootprobleem | AEB Piekuitstoter Stikstof met deal Italiaanse vuilimport
Amsterdamse AEB centrale hangt al jaren van crises aan elkaar. In de afgelopen week behaalde de AEB een nieuw dieptepunt, met het nieuws over Italiaanse vuilimport.


Fenna Swart (14 maart 2023) BNNVARA
Werkelijke strijd speelt zich af buiten de rechtszaal
Gepolariseerde biomassadebat kent alleen verliezers, niet in laatste plaats de natuur.


Comité Schone Lucht (12 maart 2023)
Oproep aan Minister Jetten mbt impasse in onderhandelingen over het verbranden van bossen voor hernieuwbare energie in de RED
Geachte Minister Jetten,
Zoals u weet, is er een impasse over het verbranden van bosbiomassa in de lopende onderhandelingen (trilogen) over de Richtlijn hernieuwbare energie (RED). Van belang is dat de Raad haar huidige standpunt verschuift naar het wetenschappelijk onderbouwde standpunt van het Europees parlement.


NRC (1 maart 2023)
Hoe teakhout uit Myanmar illegaal bij Nederlandse superjachtbouwers belandt
Illegale houtimport Europese regelgeving maakt het steeds moeilijker om teakhout uit Myanmar te importeren. De reis van een partij hout die bestemd was voor het dek van een Nederlands superjacht laat zien hoe handelaren de beperkingen omzeilen.


Brief aan minister Jetten (23 februari 2023)
Inzet Nederland in EU Raad bij trilogen RED
Comité Schone Lucht en Forest Defenders Alliance vragen uw nadrukkelijke aandacht voor de eindfase van de onderhandelingen (trilogen) over de herziening van de Richtlijn hernieuwbare energie (REDIII), over het onderdeel en de rol van bosbiomassa daarin. Comité Schone Lucht werkt in dit kader samen met Forest Defenders Alliance, een coalitie van milieuorganisaties in Europa en Noord-Amerika.


Comité Schone Lucht (22 februari 2023)
Hoger beroep gestart tegen vergunning biomassacentrale Vattenfall. Einde in zicht voor biomassa na finale oordeel Raad van State?
DEN HAAG | Natuurmonumenten en milieuorganisatie MOB zaten gisteren tegenover Energiebedrijf Vattenfall met provincie Noord-Holland, tijdens de zitting van het hoger beroep bij de Raad van State. Het beroep was door de milieuorganisaties ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank Noord- Holland, over de natuurvergunning voor de biomassacentrale Diemen van energiebedrijf Vattenfall. De rechtbank keurde eerder de door de provincie Noord-Holland verleende natuurvergunning goed. Jaarlijks wil Vattenfall in de Amsterdamse biomassacentrale 200.000 ton houtpellets gaan opstoken.


de Volkskrant (12 februari 2023)
Iedereen wil warm douchen. Maar moet je daarvoor bomen verbranden? Negen vragen over biomassa
Biomassa is een belangrijk instrument in de klimaatplannen van de Europese Commissie. Volgens tegenstanders is er niets duurzaams aan het verbranden van bomen en planten voor energie. Wat zegt de wetenschap?


Fenna Swart (8 februari 2023) BNNVARA
Certificeren op papier zonder naar het bos te kijken
Met SBP certificering keurt (hout)slager eigen vlees.
Uit een rapport, deze week gepubliceerd door vijf (inter)nationale milieuorganisaties, blijkt dat het grootste gehanteerde certificeringsprogramma (SBP) voor houtkap niet voldoet aan de Nederlandse duurzaamheidscriteria voor biomassa.


Comité Schone Lucht (6 februari 2023)
NIEUW ONDERZOEK | Certificeren op papier zonder naar het bos te kijken. Grootste certificeringsprogramma (SBP) voor houtkap voldoet niet aan Nederlandse duurzaamheidscriteria
Uit een rapport, vandaag gepubliceerd1 door vijf (inter)nationale milieuorganisaties2, blijkt dat het grootste certificeringsprogramma (SBP)3 voor houtkap niet voldoet aan de Nederlandse duurzaamheidscriteria. Er ontbreekt een legitieme en objectieve duurzaamheid-standaard voor biomassa-energie. Toch verstrekt de Nederlandse regering miljarden euro’s aan biomassasubsidies (SDE++) aan energiebedrijven op basis van deze SBP certificatie. Nu blijkt dat SBP-certificering geen garantie is dat aan de subsidiecriteria wordt voldaan, dient de Nederlandse overheid de subsidies voor houtpellets die door SBP zijn gecertificeerd, stop te zetten en het besluit om SBP-certificering te erkennen als duurzaamheidsstandaard4 te heroverwegen, aldus de milieuorganisaties.


Fenna Swart (4 januari 2023) Dagblad van het Noorden
Door milieuregels voor opwekking van duurzame energie te versoepelen laat Brussel de natuur stikken | opinie
De Europese Commissie gaat dit jaar milieuregels versoepelen voor de opwekking van duurzame energie. Deze haastige spoed achter de energietransitie is krom en hypocriet, stelt Fenna Swart. ‘Duurzame energie gaat in Brussel voor alles. Zelfs ten koste van de natuur.’


Fenna Swart (3 januari 2023) De Telegraaf
‘Brussel laat de natuur stikken’
De Europese Commissie gaat dit jaar milieuregels versoepelen voor de opwekking van duurzame energie. Deze haastige spoed achter de energietransitie is krom en hypocriet, stelt Fenna Swart. “Duurzame energie gaat in Brussel voor alles. Zelfs ten koste van de natuur.”


De Telegraaf (29 December 2022)
Debat biomassa laait verder op nu Australië stopt met ’duurzame’ kap: ’Kaartenhuis begint in elkaar te storten
Als eerste land ontdoet Australië biomassa van het etiket ‘hernieuwbaar’, met als effect dat geen enkel bos down under nog zal worden gekapt voor de opwek van energie.

 

De Telegraaf, donderdag 29 december 2022

Fenna Swart (19 november 2022) Joop.nl
Klimaattop 2022 is CO2 dweilen met subsidiekraan open
Een week nadat de wereld heeft toegezegd bossen te willen beschermen tegen ontbossing op de wereldklimaatconferentie COP27, onthult een nieuw rapport van het Nederlandse onderzoeksbureau Trinomics dat er jaarlijks in toenemende mate miljardensubsidies worden verstrekt aan het subsidiëren van de boskap en -verbranding van biomassa.


Comité Schone Lucht, NRDC (18 november 2022)
Nederland in TOP3 op internationale lijst van grootste biomassasubsidieverstrekker
Nieuw rapport TRINOMICS Enkele dagen nadat landen op de wereldklimaatconferentie COP27 toezeggen bossen te beschermen, onthult een nieuw rapport van het Nederlandse onderzoeksbureau Trinomics dat er jaarlijks miljardensubsidies worden verstrekt aan houtkap voor biomassa in 2021. Het rapport van het Nederlandse onderzoeksbureau Trinomics is gemaakt in opdracht van de Natural Resources Defence Council (NRDC). Opvallend is dat Nederland in de Top 3 staat van landen die in 2021 de meeste subsidies uitgaven aan biomassa. Volgens Comite Schone Lucht is deze schijnvertoning niet langer houdbaar: “niet politiek maar ook niet wetenschappelijk, juridisch of maatschappelijk. We stoppen met het aanjagen van houtverbranding of we gaan ermee door, maar enerzijds bossen beschermen en anderzijds verbranden kan niet alle twee tegelijk. Dit is CO2 dweilen met de subsidiekraan open.”


Fenna Swart (14 september 2022) Leeuwarder Courant
Opinie: Als Brussel blijft betalen om bossen te kappen en af te branden, weten we waar de echte prioriteiten van onze Europese leiders liggen
Het wordt vandaag en morgen erop of eronder voor biomassa, wanneer het Europees Parlement debatteert en stemt over ’het lot van onze bossen’, zoals Fenna Swart het vraagstuk ziet. ‘Vraag is of onze Europese leiders zichzelf nog tien jaar geven om de ontbossing voort te zetten.’


Comité Schone Lucht (14 september 2022)
Comité Schone Lucht roept EU-leiders op om bepalingen in trialoog flink te versterken
STRAATSBURG | Het Europees parlement heeft vandaag een compromis bereikt over haar voorstel voor de revisie van de Richtlijn hernieuwbare energie. ‘Dit kan het begin zijn van het einde van bosbiomassa als hernieuwbare energie. Maar dan dient het voorstel in de komende onderhandelingen met Commissie en EU Ministerraad sterk te worden verbeterd’, aldus Comité Schone Lucht. Het Comité uit, namens de internationale coalitie, ernstige bezorgdheid over het feit dat de vandaag door het Europees Parlement (EP) aangenomen maatregelen onvoldoende ver gaan om grootschalig industriële houtstook (gebruik van bosbiomassa) in de richtlijn hernieuwbare energie (RED) te beperken.


De Telegraaf (14 september 2022)
Europarlement zet bijl in biomassa
STRAATSBURG – Tegenstanders van houtige biomassa vieren een overwinning: het Europees Parlement zet de bijl in de omstreden energiebron. Maar een stop op subsidies zit er komende jaren nog niet in.


Fenna Swart (13 september 2022) De Telegraaf
Opinie: Een goed Europarlement zet de bijl in biomassa
Het wordt dinsdag en woensdag erop of eronder voor biomassa, wanneer het Europees Parlement debatteert en stemt over ‘het lot van onze bossen’, zoals Fenna Swart het vraagstuk ziet. “Vraag is of onze Europese leiders zichzelf nog 10 jaar geven om de ontbossing voort te zetten.”


Comité Schone Lucht (13 september 2022)
Stemming Europees Parlement nieuwe EU-Richtlijn hernieuwbare energie cruciaal in langlopend biomassadebat
BRUSSEL | STRAATSBURG | Vandaag en morgen (14 sept. 2022) komt Europees Parlement bijeen om te stemmen over wijzigingen in de EU-Richtlijn voor hernieuwbare energie (RED). Een cruciale fase in het biomassadebat, die het lot zal bepalen van Europa’s laatste natuurlijke bossen, biodiversiteit en luchtkwaliteit. Houtverbranding voor energie, zoals gebeurt in biomassacentrales, zou het Russische gas kunnen vervangen aldus Eurocommissaris Klimaat, Frans Timmermans. Maar voor vervanging van 10% Russisch gas hebben we 60% meer biomassa nodig (boskap en verbranding)1. Is dit de gewenste koers? Europees parlement is nu aan zet, aldus Comité Schone Lucht.


De Telegraaf (9 september 2022)
Beschermd bos als biomassa opgefikt: ’Plundering’
“Pellets mogelijk ook op Nederlandse markt”


De Telegraaf (5 september 2022)
Strijd tegen biomassa naar hoogtepunt
Behouden Europese lidstaten het recht om bosverbranding te subsidiëren voor energie?


Fenna Swart (5 september 2022) “Dit is de Dag” van de EO, NPO Radio 1
Zijn biomassa-centrales de oplossing voor de energiecrisis?
De gasprijzen zijn opnieuw fors gestegen, met ruim dertig procent extra. En dus worden de hersens gekraakt om alternatieven te verzinnen. ‘Houtverbranding voor energie, zoals gebeurt in biomassacentrales zou dat Russische gas kunnen vervangen,’ zegt Eurocommissaris Frans Timmermans van Klimaat. Maar hoe duurzaam is die optie? Zijn biomassacentrales nog wel van deze tijd? Daarover een gesprek met Fenna Swart van het Comité Schone Lucht, en met Europarlementariër voor de PVDA, Mohammed Chahim.


 

Comité Schone Lucht (2 september 2022)
Nederlandse RWE Amercentrale overvallen door actie internationale coalitie tegen biomassa. Nachtelijke Lichtshow op Centrale met boodschap aan Brussel ‘Europarlementariërs: stem biomassa uit de nieuwe EU Richtlijn
RWE Amercentrale St-Geertruidenberg | Aan de vooravond van de plenaire stemming in Brussel op 13 september a.s. over de Europese richtlijn hernieuwbare energie (RED) is vannacht de RWE centrale overvallen door een actie tegen biomassa. De natuur NGO, Comité Schone Lucht, Nederlands lid van de Internationale Coalitie tegen Biomassa, projecteerde vannacht een levensgrote boodschap op de koeltoren van de Amercentrale. Een steenkool- en biomassagestookte elektriciteitscentrale van RWE in de gemeente Geertruidenberg. De projectie bestond uit een korte film met de boodschap in het Nederlands en Engels. In de geprojecteerde boodschap roept het Comité, mede namens de Internationale Coalitie tegen biomassa, de 700 Europarlementariërs te stoppen met subsidies en andere stimuleringsmaatregelen voor biomassastook als zgn. duurzame energie in de nieuwe Europese Richtlijn hernieuwbare energie. ‘Europarlementariërs: stem biomassa uit de nieuwe EU Richtlijn”.

https://www.youtube.com/watch?v=1IuT-iIh9MM
Nederlandse RWE Amercentrale overvallen door actie internationale coalitie tegen biomassa

 

Comité Schone Lucht (28 juni 2022)
EU-ministers Energie stemmen in met méér houtkap voor biomassa. Ook Nederland houdt rug niet recht: failliet van bossen wereldwijd lijkt onomkeerbaar ingezet
BRUSSEL | De Europese Ministerraad is er niet in geslaagd om biomassaverbranding in de EU-richtlijn hernieuwbare energie (RED) aan te scherpen. Integendeel, het voorstel van de Raad vandaag verzwakt de hervormingen, door de Europese Commissie vorig jaar voorgesteld, nog meer. Deze uitkomst is een overwinning voor Frans Timmermans die altijd heeft gezegd ‘niet zonder biomassa te kunnen om de klimaatdoelen te halen’. Voor Comité Schone Lucht die in de afgelopen 4 jaar aanhoudend campagne heeft gevoerd tegen grootschalige houtimport, is dit een grote teleurstelling: ‘hiermee wordt ruim 4 jaar campagne tegen de destructie van bossen, de vervuiling van lucht en hypocrisie in de (internationale) politiek ten aanzien van papieren CO2 reductie ‘bijna’ in een klap van tafel geveegd. Bijna, omdat wetenschap en samenleving inmiddels wel beter zijn geïnformeerd en zich niet meer in de luren laat leggen door economisch opportunisme vanuit industrie en politiek, ongeacht het besluit van de Europese ministers.


Comité Schone Lucht, Dogwood Alliance (20 juni 2022)
Buitenlandse natuurorganisaties roepen minister import houtpellets p.o. te staken
Talloze natuurorganisaties uit VS, Canada, Estland, Letland, Portugal, landen die houtpellets aan Nederland leveren, hebben vandaag in brandbrieven 2de minister (Rob Jetten) en de Commissie EZK van de Tweede Kamer, opgeroepen om over te gaan tot directe stopzetting van álle biomassasubsidies. Niet alleen de nieuwe subsidies, zoals de minister in april jl aankondigde, maar ook de lopende subsidies, zoals de subsidies voor het jaarlijks verbranden van 3,5 miljoen ton geïmporteerde houtpellets in kolencentrales.


Comité Schone Lucht (16 juni 2022)
Milieuorganisaties sturen brandbrief naar Klimaatminister. Kritiek en oproep tot aanscherping kamerbrief afbouwpad biomassa
Vijf landelijke Milieuorganisaties, Comité Schone Lucht, Mobilisation for the Environment, Leefmilieu, Vereniging Milieudefensie, en Greenpeace Nederland, hebben op 16 juni een brandbrief verstuurd naar de Minister voor Klimaat en Energie (Jetten), de Kamerleden van de Commissie EZK, de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (Heijnen) en de Minister voor Natuur en Stikstof (Van der Wal – Zeggelink). De brandbrief betreft een kritische reactie op de Kamerbrief van Jetten met betrekking tot de beleidsinzet biogrondstoffen (22 april 2022). De brandbrief is verstuurd aan de vooravond van de Commissiebespreking van 22 juni aanstaande waar de kamerbrief is geagendeerd.


Brief tav Minister voor Klimaat en Energie dhr. R. Jetten en Cie EZK (15 juni 2022)
Reactie Kamerbrief biogrondstoffen
Op 22 april 2022 heeft u (minister Jetten) de Kamerbrief ‘Beleidsinzet Biogrondstoffen’ gepubliceerd. De kamerbrief is geagendeerd voor bespreking tijdens de Commissie van 22 juni aanstaande (17.30 -22.30 uur). Hierbij sturen wij u onze reactie op de Kamerbrief.


Brief aan Minister voor Klimaat en Energie dhr. R. Jetten (29 mai 2022)
Bespreking Richtlijn Hernieuwbare Energie (RED) in Europese Raad
De verschrikkelijke invasie van Oekraïne door Rusland heeft geleid tot een energiecrisis in Europa. Deze energiecrisis mag echter niet leiden tot de verdere bevordering van de verbranding van houtige biomassa via de EU-richtlijn voor hernieuwbare energie (RED).


De Telegraaf (28 mai 2022)
De Kwestie: ’Biomassa als alternatief voor Russisch gas?’
Hoewel de milieucommissie van het Europees Parlement tegen het subsidiëren van biomassa stemde en ook het Nederlandse kabinet ’om’ is, lijkt de Europese Commissie toch vast te houden aan het stoken van hout voor onze energievoorziening. Verder lezen…

 

De Telegraaf 28 mai 2022

De Hofbar (19 mei 2022)
Eurocommissaris Timmermans nog altijd fan van biomassa
Eurocommissaris Frans Timmermans stelt dat biomassacentrales niet per se slecht zijn voor het klimaat. Dit ondanks consensus tussen wetenschappers die stellen dat biomassa vervuilender is dan kolen en gas. In Nederland stoppen de subsidies, tot genoegen van de voorzitter van het Comité Schone Lucht Fenna Swart. Timmermans presenteerde daarbij deze week ook nog trots zijn ‘groene versnelling’, waarin staat dat hij biomassa wil stimuleren. Volgens Swart zit er een luchtje aan het rapport.

https://www.youtube.com/watch?v=0ai966zwnbA
De Hofbar 19 mai 2022

Comité Schone Lucht (18 mei 2022)
Milieucommissie Europees Parlement stemt voor beperking biomassa voor hernieuwbare energie

De Milieucommissie van het Europees Parlement (Commissie ENVI) heeft op 16 mei gestemd vóór het verminderen van biomassasubsidies ‘door verbranding van bomen en andere bosbiomassa’1. Ook het meetellen van biomassaverbranding voor Europese en nationale doelstellingen voor hernieuwbare energie wil de Commissie ENVI beperken. Hoewel biomassasubsidies voor een deel worden afgeschaft, blijven er bepaalde uitzonderingen. De stemming is een positieve stap in richting van herstel van bossen voor klimaat en natuur. Comité Schone Lucht CSL en de Internationale Coalitie tegen Biomassa ICB, verwelkomen de uitkomst voorzichtig als belangrijke stap op weg naar een Europese klimaatbeleid zonder biomassaverbranding maar waarschuwt voor mazen in de wet.


Alexander Bakker (17 mei 2022) De Telegraaf
Europarlement zet bijl in biomassa
BRUSSEL – Het Europees Parlement heeft een kleine doorbraak bereikt in de strijd tegen omstreden houtige biomassa. Als het aan de milieucommissie ligt komt er een einde aan subsidies voor het verbranden van hele bomen.


Alexander Bakker & Edwin Timmer (13 mei 2022) De Telegraaf
Timmermans: biomassa om Russisch gas te vervangen
Amsterdam – Grootschalige houtverbranding voor energie is voor eurocommissaris Frans Timmermans een aanvaardbare optie om definitief af te kicken van Russische fossiele brandstoffen. Dat blijkt uit een gelekt Brussels conceptvoorstel, in handen van deze krant, met maatregelen om de gaskraan van president Vladimir Poetin zo snel mogelijk dicht te draaien.


Comité Schone Lucht (11 mei 2022)
Vredespenning voor Frans Timmermans behoeft kritische kanttekening over biomassa

Nijmegen | Op 12 mei 2022 wordt de tweejaarlijkse “Vrede van Nijmegen Penning 2022” uitgereikt aan Frans Timmermans, vice voorzitter van de Europese Commissie. Dit vanwege zijn inzet voor onder meer ‘ínternationale samenwerking, mensenrechten en duurzaamheid’1 Drie Nederlandse natuurorganisaties, Comité Schone Lucht, Leefmilieu en Mobilisation for the Environment roepen i.s.m. de Internationale Coalitie tegen Biomassa2 de organisatoren3 van de prijs op een kanttekening te plaatsen bij deze prijs.4


Frank Houtappeld (11 mei 2022) De Gelderlander
Verdient Frans Timmermans zijn nieuwe Nijmeegse onderscheiding wel? Natuurorganisaties plaatsen ‘kritische kanttekening’
Frans Timmermans krijgt donderdag de Vrede van Nijmegen Penning, maar verdient hij die wel? Drie Nederlandse natuurorganisaties hebben daar zo hun bedenkingen bij. Timmermans is pleitbezorger van houtige biomassaverbranding voor warmte en elektriciteit, schrijven de organisaties in een verklaring: ‘Als gevolg hiervan wordt systematische boskap gesubsidieerd. Dit gaat gepaard met ecologische misstanden en schending van mensenrechten in de bronlanden, zowel binnen als buiten de EU.’ De organisaties zijn daarom ook een petitie begonnen.


De Telegraaf (28 april 2022)
Energiecentrales Vattenfall geblokkeerd: acties tegen biomassa
AMSTERDAM – Actievoerders blokkeren woensdagochtend de toegang tot energiecentrales van Vattenfall in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Zestien organisaties eisen dat het Zweedse concern stopt met gebruik van biomassa als brandstof.


Noordhollands Dagblad (27 april 2022)
In vier landen demonstraties tegen biomassacentrales Vattenfall
In vier landen hebben actievoerders woensdag gedemonstreerd tegen investeringen in en het gebruik van biomassa door energiemaatschappij Vattenfall. Volgens Comité Schone Lucht (CSL) gingen in Nederland, Zweden, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk samen zo’n vijfhonderd demonstranten de straat op.


Het Parool (27 april 2022)
Demonstranten bezetten brug bij terrein biomassacentrale in Diemen
Een tiental activisten van het Comité Schone Lucht (CSL) heeft woensdagochtend de brug bij de nog te bouwen biomassacentrale van Vattenfall in Diemen bezet. Ook in drie andere landen werd actiegevoerd.


Message to Vattenfall (27 april 2022)
International Protest against Vattenfall

https://youtu.be/8FSY1ILDGIM


Comité Schone Lucht (25 april 2022)
27 april – Internationaal protest tegen Vattenfall
Actievoerders op het gebied van bosbescherming organiseren op woensdag 27 april a.s. 9.00 uur AM, een internationaal protest in vier landen: Nederland, Zweden, Duitsland en Engeland. Dit naar aanleiding van de recente weigering van Vattenfall (zie brief 22 april 2022, bijlage persbericht) om af te zien van biomassaverbranding voor warmte en energie. De investeringen van Vattenfall in verbranding van houtige biomassa en de voortzetting van fossiele brandstoffen worden alom veroordeeld. Via een Open (brand)brief en een Opiniestuk in NRC riep Comité Schone Lucht ism met 15 andere internationale NGO’s vorige week Vattenfall op te stoppen met de bouwplannen voor de grootste geplande biomassacentrale in Nederland, in Diemen.


Comité Schone Lucht (22 april 2022)
BREAKING: Nederlandse geldkraan per onmiddellijk dicht voor biomassa
Eerst reacties. Comité Schone Lucht (CSL) staat achter de onmiddellijke subsidiestop voor laagwaardige warmte uit biomassa, zoals vandaag besloten door het kabinet. Minister Rob Jetten (D66) prikt de ‘groene’ bubbel door en erkent de grote nadelige effecten van biomassaverbranding voor klimaat, biodiversiteit en luchtkwaliteit. De onmiddellijk subsidiestop betreft laagwaardige biomassawarmte voor warmtenetten en kassen. Dit betekent ook een stop op de huidige investering en uitbreiding van warmtenetten. Laagwaardige warmte kan veel beter door échte duurzame energie zoals bodemwarmte worden opgewekt. CSL vindt dat biomassaverbranding voor hogetemperatuurwarmte (zoals de opwekking van stoom voor industriële toepassing) ook niet meer gesubsidieerd dient te worden.


Fenna Swart en Lina Burnelius (22 april 2022) Het Parool
Opinie: ‘Duurzaamheidscampagne Vattenfall ‘fossielvrij binnen één generatie’ is een gimmick zonder realiteitszin’
Energieleverancier Vattenfall voert de slogan ‘fossielvrij binnen één generatie’. Onzin, vinden Fenna Swart en Lina Brunelius. Als Vattenfall echt duurzamer wil opereren, zullen ze hun huidige praktijken flink moeten herzien, stellen zij.


NOS (22 april 2022)
Stop op subsidies voor stook van biogrondstoffen voor warmte
Het kabinet zet per direct de subsidies stop voor het stoken van houtige biogrondstoffen. Minister Jetten voor Klimaat en Energie spreekt in een brief aan de Tweede Kamer van een “ambitieus afbouwpad”. De planning was eerst om tussen 2025 en 2030 met de subsidies te stoppen.


Comité Schone Lucht (21 april 2022)
Ambitieus afbouwpad biomassa geëist aan vooravond kamerbrief biomassasubsidies. Comité Schone Lucht roept tijdens gesprek minister Jetten op, namens ruim 300.000 burgers, resoluut einde te maken aan biomassasubsidies.
Comité Schone Lucht heeft vandaag in gesprek met Rob Jetten, namens 318.326 Nederlanders & Europeanen, de minister dringend opgeroepen haast te maken met de beëindiging van de SDE subsidies voor biomassa middels een duidelijk afbouwpad, conform het SER advies (juni 2020). Het kabinet heeft tot dusverre het verbranden van hout uit bossen als ‘CO2-vrije’ hernieuwbare energie, ten onrechte en op misleidende wijze gepromoot met biomassasubsidies. Daardoor neemt de houtkap in de bossen wereldwijd, en de daarmee samenhangende uitstoot van broeikasgassen, toe in plaats van af. Minister Jetten is vandaag door Comité Schone Lucht gevraagd het verschil te maken en daarmee de D66 klimaatambities te concretiseren.


Brandbrief aan Anna Borg, CEO Vattenfall (15 april 2022)
Algemene Vergadering Aandeelhouders (AVA) Vattenfall op 28 april 2022
Namens vijftien milieuorganisaties uit vijf landen willen wij aan u onze expliciete bezwaren kenbaar maken over de voortdurende afhankelijkheid van Vattenfall van fossiele brandstoffen voor energieopwekking in het algemeen, en over de uitbreiding van biomassaverbranding in het bijzonder. Dat is onverenigbaar met de Overeenkomst van Parijs.


Comité Schone Lucht, Skydda Skogen (13 april 2022)
Internationale coalitie stelt ultimatum aan Zweedse Vattenfall
EU | Vandaag heeft de internationale coalitie tegen biomassa, namens 16 bekende NGO’s uit Nederland, Zweden, Duitsland, Engeland en Amerika, in een brandbrief en videobericht een ultimatum gesteld aan Anna Borg, CEO van de Zweedse multinational Vattenfall. De brandbrief vraagt om een reactie voor aanvang van de komende aandeelhoudersvergadering op 28 mei a.s. Hierbij acht de coalitie een uitfasering van biomassa op de kortst mogelijke termijn onvermijdelijk in de landen waar Vattenfall actief is, namelijk Engeland, Duitsland, Zweden en Nederland. Vattenfall heeft eerder aangegeven niet verder te willen met biomassa als er geen draagvlak is, maar verwees herhaaldelijk naar de politiek.


Comité Schone Lucht (5 april 2022)
New report refutes sustainability claims from biomass industry. More than 40 biomass plants across Europe using stemwood for energy.
EU| New report from Forest Defenders Alliance, an international coalition of environmental NGOs against biomass, demonstrates that many wood-burning power plants and wood pellet manufacturing plants in the EU appear to be using trees logged directly from forests, despite claims to use sawdust and other residual waste for energy. European Commission scientists have warned that burning trees for energy undermines both the EU’s climate and nature restoration goals. The report comes as EU leaders, including Vice President Frans Timmermans of the European Commission, are expressing alarm about the amount of trees being burned for energy, and pledging to reform biomass policy.


Fenna Swart (26 februari 2022) BNNVARA
Debacle Amsterdamse biomassacentrale exemplarisch voor haperend Europees Klimaatbeleid
Het Amsterdamse stadsbestuur heeft veel uit de kast getrokken om de biomassacentrale AEB te laten draaien. Zowel de vergunningen als handhaving blijken – opnieuw – niet op orde. Stillegging en intrekking van de biomassasubsidie is de enige oplossing.


Brief aan de heer M. Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat, en mevrouw V. Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (17 januari 2022)
Gecombineerde Europese ministerraad Milieu en Energie & Klimaat 21 januari 2022 te Amiens; stop zetten van Europese stimuleringsmaatregelen in RED en ETS voor gebruik van houtachtige biomassa bij ‘duurzame’ energieproductie
Wij willen u allereerst feliciteren met uw nieuwe functie als resp. minister en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat van Nederland. We wensen u veel succes in deze belangrijke functie bij het werken aan een duurzame bereikbaarheid en een schoon milieu.


Brief aan Minister van Infrastructuur en Water mevr. B. Visser, Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Staatssecretaris Milieu S. van Weyenberg (10 december 2021)
Verband tussen de LULUCF-verordening en de Richtlijn hernieuwbare energie (RED) cq tussen koolstofopslag van bossen en de verbranding bosbiomassa
We willen uw nadrukkelijke aandacht vragen voor het probleem van de koolstofopslag van bossen en de verbranding van bosbiomassa. Tijdens de komende Europese ministerraad Milieu op 20 december zult u het onderwerp van de koolstofvastlegging door landgebruik en bossen zoals opgenomen in de LULUCF-verordening1 bespreken. Een evaluatie van deze plannen van de Europese Commissie voor de RED2  en de LULUCF-verordening geeft aan dat het plan van de EU om tegen 2050 “netto-nul”-emissies te bereiken niet zal slagen als het huidige en geplande gebruik van bosbiomassa aanhoudt, en indien het herstel en de bescherming van landgebruik als koolstofopslag, met name natuurlijke bossen, niet significant worden gestimuleerd.


Brief aan Minister Economische Zaken en Klimaat dhr. S. Blok, Staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat, Klimaat en Energie, mevr. D. Yeşilgöz-Zegerius en Minister Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mevr. C. Schouten (29 november 2021)
Bosbiomassa in de Europese Richtlijn hernieuwbare energie (RED); aanbevelingen voor Europese ministerraad 2 en 3 december 2021
We benaderen u omdat wij ons grote zorgen maken over de aanpak van het probleem van verbranding van bosbiomassa in het voorstel van de Europese Commissie betreffende de herziening van de RED (Richtlijn hernieuwbare energie). Het oogsten en verbranden van bosbiomassa stelt de EU voor grote uitdagingen om haar doelstelling van klimaatneutraliteit in 2050 nog te bereiken.


Comité Schone Lucht (16 november 2021)
Interview with Thomas Waitz, co chair of the European Greens

 

Comité Schone Lucht (24 mei 2021)

Internationaal Biomassa Protest Tijdens Brusseltop
Op dinsdag 25 mei en woensdag 26 mei brengen Comité Schone Lucht NL en Forest Defenders Alliance de boodschap naar Brussel dat ‘het verbranden van bosbiomassa gelijk staat aan het systematisch vernietigen van natuurlijke en oeroude bossen op mondiaal niveau’. Doel van deze (COVID-proof) tweedaagse straatactie is om te benadrukken dat biomassaverbranding voor energie een Trojaans paard is in de huidige Europese Richtlijn Hernieuwbare Energie (REDII). Het verbranden van biomassa vernietigt onze bossen, verergert de biodiversiteitscrisis en vormt een bedreiging voor de volksgezondheid door de uitstoot van fijnstof en andere luchtverontreinigende stoffen. De CO2-emissie door de verbranding van biomassa is hoger dan die van kolen en tweemaal zo hoog als die van gas.


Brandbrief, ter attentie van: de Informateur, fractievoorzitters en woordvoerders Klimaat, Economische zaken, Energie, Biodiversiteit en Gezondheid van de Tweede Kamer (23 april 2021)
Brandbrief met verzoek tot onmiddellijke stopzetting subsidie  biomassaverbranding
Zoals u weet, vindt er sinds enige tijd een heftig maatschappelijk en politiek debat plaats binnen en buiten Nederland over de verbranding van  houtige biomassa, (verder aangeduid met biomassaverbranding) voor de opwekking van warmte en elektriciteit. Bij dit debat zijn zowel politici en bewoners- en actiegroepen betrokken op lokaal en regionaal niveau als grote natuurorganisaties, politici, bosdeskundigen en wetenschappers op nationaal en internationaal niveau.


Open Letter to EU President Ursula von der Leyen (21 april 2021)
Letter
We, the signatories of this letter from across the European Union, welcome US President Biden’s Leaders Summit on Climate initiative (April 22 and 23), in which you will participate together with the President of the European Council and Prime Ministers and Presidents of several EU Member States.


Verklaring van wetenschappers en economen over BECCS met bosbiomassa (26 februari 2021)
Verklaring van wetenschappers en economen over BECCS met bosbiomassa (26-2-2021) – Nederlandse vertaling (PDF)
De verklaring van 87 wetenschappers richt zich op de desastreuze effecten van een nog niet in praktijk gebrachte technologie voor broeikasgasverwijdering: biomassaverbranding met koolstofafvang en -opslag, afgekort BECCS. Deze toekomstige techniek wil de energiesector toepassen op de verbranding van bosbiomassa.


Comité Schone Lucht (6 januari 2021)
Stop onmiddelijk met investeren in biomassaverbranding. CEO’s Nederlandse banken ontvangen brandbrief NGO’s
Comite Schone Lucht, Mobilisation for the Environment (MOB) en Leefmilieu hebben middels een brandbrief CEO’s van Nederlandse banken nadrukkelijk gevraagd om hun investeringen in biomassacentrales en kolencentrales die houtpellets verbranden per onmiddellijk te stoppen. De brief is aan de CEO`s van de volgende banken gestuurd: ABN AMRO, Aegon, ASN Bank, ASR Nederland, Bank Nederlandse Gemeenten, Deutsche Bank Nederland, ING Groep, Nationale Nederlanden Investment, Rabobank Nederland, SNS Bank en Triodos Bank. Nederlandse banken dienen, volgens de NGO’s, hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en daarin het voorbeeld te geven. Als Nederland de klimaat- en biodiversiteitscrisis serieus neemt, dan moeten banken hier een serieuze en leidinggevende rol innemen en hun investeringsbeleid rigoureus omgooien.


Comité Schone Lucht (3 november 2020)
Brandbrief aan minister en staatssecretaris (EZK en I&W) over Subsidies Biomassa
Overheidssubsidies spelen bepalende en kwalijke rol bij misstanden buitenlandse bossen en natuurgebieden 74 Natuur- en Bosbeschermingsorganisaties en 22.000 Nederlanders De brandbrief is geschreven namens ruim 22.000 Nederlanders en ondertekend door 74 landelijke en regionale natuur- en bosbeschermingsorganisaties, bewoners- en actiegroepen en deskundigen uit binnen-en buitenland (zie bijlage ‘brandbrief met ondertekenaars’) en gericht aan de minister en staatssecretaris van respectievelijk EZK en I&W over overheidssubsidies voor houtige biomassa.


Crowdfunding nog belangrijker na vergunning door provincie (24 sep 2019)
Ongelooflijk triest nieuws uit de provincie. De omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft de vergunning voor de biomassacentrale aan #vattenfall verleend. Hoewel er een coalitie met #GroenLinks als grootste partij en een coalitie die zich tegen biomassa zou verzetten is aangetreden, is er geen enkele moeite gedaan om de grootste biomassacentrale van Nederland tegen te houden. Maar we geven niet zomaar op! Samen met Johan Vollenbroek van Mobilisation zullen we de zaak bij de rechter aanvechten!

This site is registered on wpml.org as a development site.