Nieuws Blog

Hier publiceren we relevante nieuwsartikelen:

De Telegraaf (14 september 2022)
Europarlement zet bijl in biomassa
STRAATSBURG – Tegenstanders van houtige biomassa vieren een overwinning: het Europees Parlement zet de bijl in de omstreden energiebron. Maar een stop op subsidies zit er komende jaren nog niet in.

De Telegraaf (9 september 2022)
Beschermd bos als biomassa opgefikt: ’Plundering’
“Pellets mogelijk ook op Nederlandse markt”

De Telegraaf (5 september 2022)
Strijd tegen biomassa naar hoogtepunt
Behouden Europese lidstaten het recht om bosverbranding te subsidiëren voor energie?

De Telegraaf (9 september 2022)
Beschermd bos als biomassa opgefikt: ’Plundering’
“Pellets mogelijk ook op Nederlandse markt.”

Brussels (10 juli 2022)
Wake-up call for European Parliament by light show
BRUSSELS | On Sunday night July 10, the Dutch Comité Schone Lucht called on the industry committee of the EU parliament to stop burning biomass for energy. The Dutch projected the message, on behalf of the International Coalition against the burning of biomass, via a light show on Place du Luxembourg and the Triumphal Arch in the Cinquantenaire Park (See photos). The message that was projected on various buildings went viral immediately after the light show last night after 11 p.m. and immediately became a hype with the hashtag #stopfakerenewabels.

De Telegraaf (28 mai 2022)
De Kwestie: ’Biomassa als alternatief voor Russisch gas?’
Hoewel de milieucommissie van het Europees Parlement tegen het subsidiëren van biomassa stemde en ook het Nederlandse kabinet ’om’ is, lijkt de Europese Commissie toch vast te houden aan het stoken van hout voor onze energievoorziening. Verder lezen…

De Telegraaf 28 mai 2022

De Hofbar (19 mei 2022)
Eurocommissaris Timmermans nog altijd fan van biomassa
Eurocommissaris Frans Timmermans stelt dat biomassacentrales niet per se slecht zijn voor het klimaat. Dit ondanks consensus tussen wetenschappers die stellen dat biomassa vervuilender is dan kolen en gas. In Nederland stoppen de subsidies, tot genoegen van de voorzitter van het Comité Schone Lucht Fenna Swart. Timmermans presenteerde daarbij deze week ook nog trots zijn ‘groene versnelling’, waarin staat dat hij biomassa wil stimuleren. Volgens Swart zit er een luchtje aan het rapport.

De Hofbar 19 mai 2022

Mongabay (18 mei 2022)
EU Parliament’s Environment Committee urges scale back of biomass burning
In a surprising and unprecedented vote this week, the European Parliament’s Environment Committee recommended the scaling back of the EU’s existing subsidies incentivizing the burning of wood pellets, replacing coal for heat and energy. The committee also urged the European Union to reduce how much it counts forest biomass toward the continent’s renewable energy goals.

Alexander Bakker & Edwin Timmer (13 mei 2022) De Telegraaf
Timmermans: biomassa om Russisch gas te vervangen
Amsterdam – Grootschalige houtverbranding voor energie is voor eurocommissaris Frans Timmermans een aanvaardbare optie om definitief af te kicken van Russische fossiele brandstoffen. Dat blijkt uit een gelekt Brussels conceptvoorstel, in handen van deze krant, met maatregelen om de gaskraan van president Vladimir Poetin zo snel mogelijk dicht te draaien.

Alexander Bakker (17 mei 2022) De Telegraaf
Europarlement zet bijl in biomassa
BRUSSEL – Het Europees Parlement heeft een kleine doorbraak bereikt in de strijd tegen omstreden houtige biomassa. Als het aan de milieucommissie ligt komt er een einde aan subsidies voor het verbranden van hele bomen.

Frank Houtappeld (11 mei 2022) De Gelderlander
Verdient Frans Timmermans zijn nieuwe Nijmeegse onderscheiding wel? Natuurorganisaties plaatsen ‘kritische kanttekening’
Frans Timmermans krijgt donderdag de Vrede van Nijmegen Penning, maar verdient hij die wel? Drie Nederlandse natuurorganisaties hebben daar zo hun bedenkingen bij. Timmermans is pleitbezorger van houtige biomassaverbranding voor warmte en elektriciteit, schrijven de organisaties in een verklaring: ‘Als gevolg hiervan wordt systematische boskap gesubsidieerd. Dit gaat gepaard met ecologische misstanden en schending van mensenrechten in de bronlanden, zowel binnen als buiten de EU.’ De organisaties zijn daarom ook een petitie begonnen.

De Telegraaf (28 april 2022)
Energiecentrales Vattenfall geblokkeerd: acties tegen biomassa
AMSTERDAM – Actievoerders blokkeren woensdagochtend de toegang tot energiecentrales van Vattenfall in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Zestien organisaties eisen dat het Zweedse concern stopt met gebruik van biomassa als brandstof.

Noordhollands Dagblad (27 april 2022)
In vier landen demonstraties tegen biomassacentrales Vattenfall
In vier landen hebben actievoerders woensdag gedemonstreerd tegen investeringen in en het gebruik van biomassa door energiemaatschappij Vattenfall. Volgens Comité Schone Lucht (CSL) gingen in Nederland, Zweden, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk samen zo’n vijfhonderd demonstranten de straat op.

Het Parool (27 april 2022)
Demonstranten bezetten brug bij terrein biomassacentrale in Diemen
Een tiental activisten van het Comité Schone Lucht (CSL) heeft woensdagochtend de brug bij de nog te bouwen biomassacentrale van Vattenfall in Diemen bezet. Ook in drie andere landen werd actiegevoerd.

NOS (22 april 2022)
Stop op subsidies voor stook van biogrondstoffen voor warmte
Het kabinet zet per direct de subsidies stop voor het stoken van houtige biogrondstoffen. Minister Jetten voor Klimaat en Energie spreekt in een brief aan de Tweede Kamer van een “ambitieus afbouwpad”. De planning was eerst om tussen 2025 en 2030 met de subsidies te stoppen.